Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U CERN-u otkrivena nova čestica – pentakvark

U okviru jednog od četiri eksperimenta koji se izvode u Velikom hadronskom sudaraču, tim naučnika došao je do važnog otkrića.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Prvi put je detektovana nova vrsta subatomske čestice, nazvane pentakvark, javila je Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN).

U saopštenju CERN-a se ističe da je do otkrića došao tim naučnika koji radi na jednom od četiri eksperimenata u Velikom hadronskom sudaraču (LHC). Njihovi rezultati predstavljeni su u časopisu Physical Review Letters.

Pogledajte: Najjednostavniji način da shvatite šta je Higsov bozon

Postojanje pentakvarkova prvi put su spomenuli tokom 1960-ih godina američki fizičari Mari Gel-Man i Georg Cvajg. Gel-Man, koji je originalno smislio reč "kvark", dobio je Nobelovu nagradu 1969.

Gaj Vilkinson, portparol tima LHCb, izjavio je da bi proučavanje pentakvarkova moglo da pomogne naučnicima da bolje razumeju "nastanak obične materije, protona i neutrona od kojih smo svi sazdani".

"Ovo se čini kao veoma značajno otkriće", rekao je Anton Andronik, fizičar Helmolc centra za istraživanje teških jona u Darmštatu, u Nemačkoj.

Pročitajte: Mehurići Higsovog bozona ispunili univerzum grmljavinom

"Ali kao i svako otkriće, moraće da bude potvrđeno nezavisnim merenjem", naveo je on, prenosi AP. Sve dosadašnje najave o otkriću pentakvarkova bile su odbačene. Pod uslovom da bude verifikovano, ovo bi bilo drugo veliko otkriće LHC-a koji je okupio fizičare iz celog sveta. Kolajder je bio presudan u otkrivanju Higsovog bozona, subatomske čestice o kojoj se dugo raspravljalo u teoriji, a čije je postojanje potvrđeno 2013.

LHC se nalazi u tunelu dugom 27 kilometara ispod francusko-švajcarske granice, nadomak Ženeve. Nedavno je u njegovu nadogradnju uloženo 150 miliona dolara tako da se sada atomi sudaraju po još većoj brzini (13 teraelektrovolti).

Iako je CERN pokušaje da se dokaže postojanje pentakvarkova opisivao kao "traženje senki u mraku", naučnici koji su sproveli istraživanje učini su to "pod upaljenim svetlom i sa svih mogućih uglova", prenosi Newsweek pisanje Tanjuga.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka