Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Maršalska ostrva: Tropski raj, nuklearni pakao

U centralnom Pacifiku nalazi se 29 ostrva na kojima možete naći visoke palme, pogled na vedro nebo, raspevane ptice... i skoro 85 hiljada kubnih metara radioaktivnog otpada.

  Izvor: Palma na maršalskom ostrvu Laura Foto: Profimedia

Između 1946. i 1958. godine, Sjedinjene Američke Države su testirale 67 nuklearnih bombi u jednom delu Maršalskih ostrva. Zbog snažnih detonacija, na ostrvima su ostale ruševine, ali se znatno veće posledice kriju u konstrukciji koju lokalno stanovništvo naziva "Grobnica".

Povezane vesti

Povezane vesti

I to je sasvim prikladno ime – reč je o gigantskoj betonskoj kapi ispod koje se krije nagomilani radioaktivni otpad. Međutim, svet nije bezbrižan jer je otpad okružen betonom. On počinje da puca, a opasnost da će se radioaktivni otpad izliti u Tihi okean je velika.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Grobnica (fotografija nastala 1980. godine)
Foto: Profimedia

"'Grobnica' je tragično nasleđe nuklearnog testiranja i predstavlja veliku opasnost po ekosistem Tihog okeana", rekao je Majkl Džerard, direktor Centra za klimatske promene "Sabin" Univerziteta "Kolumbija".

Lokalno stanovništvo, naučnici i aktivisti žive u strahu da će jača oluja, tajfun ili nešto slično – što se u ovom regionu često javlja kao posledica klimatskih promena – dovesti do potpunog pucanja betonske kape i katastrofe nezapamćenih razmera.

Povezane vesti

Koralna ostrva Enevetak i Bikini bila su mesta na kojima su izvedene ove probe, a Guardijan piše da su maršalske ruševine danas zbog toga prepune plutonijuma-239.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka