Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na crnogorskom primorju ulovljena jedna od najotrovnijih riba na svetu

Fugu riba, poznatija kao „četvorozupka“, u utorak je ulovljena na pet metara dubine u Rafailovićima kod Bečića.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Jedan od najiskusnijih ribara u Crnoj Gori Ilija Rafailović i njegova ćerka Anđelika u kasnim popodnevnim satima uz samu morsku obalu u Rafailovićima ulovlili su odrasli primerak otrovne ribe četvorozupke.

Prema rečima direktora Instituta za biologiju mora mr Mirka Đurovića, ovo je drugi put da se ova vrsta nađe u mreži iskusnih ribara iz Rafailovića.

Pogledajte retku fotografiju ribe-meseca

Oni su odmah obavestili Institut, koji je potvrdio da se radi o vrsti Lagocephalus sceleratus, poznatoj po prisustvu otrova u jetri i čija konzumacija može imati teške posledice po čoveka.

Otrov iz jetre – tetraodoksin – izuzetno je termostabilan, što znači da se ne može eliminisati prilikom pečenja ili kuvanja. Prisustvo ove vrste je nedavno zabeleženo i kod Dubrovnika, tako da je lokalno stanovništvo već i upoznato s prisustvom ove vrste kod nas, a glavni razlog jeste globalno zagrevanje, podizanje srednje godišnje temperature u Jadranu, i stvaranje uslova za boravak ove vrste u Jadranskom moru, kazao je za "Vijesti" Đurović.

On je dodao da je, u okviru odlične saradnje s kolegama iz Splita i Barija vezano za ovu problematiku, došao do saznanja da se pojedini ulovljeni primerci bile ženke, sa zrelim gonadama.

Naučnici otkrili vrstu pauka koja lovi i jede ribu

“To ukazuje na činjenicu da je ova vrsta u Jadranu ustanovila reproduktivnu aktivnost, tako da i u budućnosti možemo očekivati još ulova ove vrste. S obzirom da je primerak ribe dužine 48 cm, ulovljen neposredno pri obali, iz Instituta za biologiju mora apeluju na sve ribolovce-rekreativce, posebno turiste, koji pecaju štapom s obale i koji nemaju iskustva s vrstama koje žive u našim vodama, da obavezno konsultuju svoje domaćine o ulovu koji ostvare, kako ne bi došlo do neželjenih posledica. Iako je ovaj primerak ulovljen u mrežu stajaćicu, može se desiti da se ulovi i štapom s obale”, kazao je Đurović.

On se zahvalio Iliji Rafailoviću i njegovoj ćerki Anđeliki, koja ima želju da se u budućnosti bavi ribarstvom i nastavi dugogodišnju uspešnu ribarsku tradiciju, na pravovremenom javljanju Institutu za biologiju i mora.

Izvor: Vijesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka