Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misterija u boji: Da li ružičasta zaista postoji?

Da li se sve što vidimo stvarno nalazi u svetu koji nas okružuje? Stručnjaci smatraju da to ne mora da bude slučaj.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Mrežnjača se sastoji od štapića i čunjića. Štapići, kojih ima oko 120 miliona, gotovo da su isti i svaki je osetljiv - reaguje na svetlost ili odsustvo svetlosti. S druge strane, čunjići (kojih ima između šest i sedam miliona) osetljivi su na osnovne boje.

Saznajte i: Kako nastaje duga?

Svetlost se sastoji od čestica i talasa i kreće se po određenoj frekvenciji. Ljubičasto svetlo, koje se nalazi na kraju spektra je najbrže, dok je crveno najsporije. Ostale boje spektra se kreću po svojim frekvencijama, a ružičasta ne pripada spektru, pa samim tim ni nema svoju frekvenciju. 

Kada sunčeva svetlost obasja predmet, sve boje spektra su prisutne, s tim što je većina apsorbovana. Boja koja se najintenzivnije reflektuje je ona koju vidimo. Na primer, kada gledamo bananu, sve boje su apsorbovane, osim žute. Kada su sve boje apsorbovane - vidimo crnu boju, a kada se sve reflektuju - vidimo belu. 

Pogled kroz mikroskop: Ljudsko oko kakvo do sada niste videli

Kada je svetlo intenzivnije, čunjići reaguju i tada svet dobija boje. Ipak, stvar je malo komplikovanija s bojama koje ne spadaju u osnovne. Uzimo za primer opet žutu. Ona postoji u talasnoj dužini, ali je čunjići ne opažaju. Tako ova boja aktivira čunjiće koji su fotosenzitivni na crvenu i zelenu boju, koje zajedno šalju poruku mozgu. Tada um od crvene i zelene stvara žutu boju. Ponekad je jedna vrsta čunjića dominantnija od druge, dok je druga samo delimično aktivna. Ali, postoje i boje koje zahtevaju aktivnost sve tri vrste čunjića, na primer siva boja.

Saznajte i: Koje je boje Sunce?

Sivoj boji se pridružuje i ružičasta - crveni čunjići su potpuno aktivni, dok su plavi i zeleni delimično aktivni. Sada zamislite koliko još boja koje ne pripadaju duginom spektru postoji.

Pogledajte i: Koje je boje "zelena karta"?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka