Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Klimatski paradoks: Globalno zagrevanje Evropi donosi niže temperature

U trenutku dok globalna temperatura planete raste, Evropa se hladi, kažu stručnjaci. Kako je to moguće?

  Izvor: Foto: Shutterstock

U poslednjih 30 godina, količina leda se smanjuje u severnim morima i okeanima koji su važni klimatski regulatori. Naučnici veruju da će topljenje leda uticati na dotok tople vode i slabljenje Golfske struje, te će na zapadu Evrope doći do postepenog pada temeperature. 

Saznajte i: Koje životinje će prve izumreti zbog klimatskih promena?

Profesor Kent Mout s Univerziteta u Torontu objasnio je ovu klimatsku promenu: kako bi klima u zapadnoj Evropi bila topla, neophodno je da Atlantski okean bude hladan, a kako se led u okeanu sada topi, to može da dovede do pada temperature. 

Pogledajte i: Jesu li klimatske promene uzrokovale rat u Siriji?

Stručnjaci tvrde da usled topljenja leda temperatura raste, međutim zbog pojave koja se naziva okeanska konvekcija i koja se takođe smanjuje, Golfska struja slabi i temperatura opada. Struje u Atlantskom okeanu - odnosno topla struja koja ide na sever, a hladna koja teče ka južnijim krajevima, znato utiču na klimu. Transfer toplote između vode i vazduha odvija se na Islandu i Grenlandu.

Saznajte i: Kako se neke vrste prilagođavaju klimatskim promenama?

Usled globalnog zagrevanja, pa i posledičnog topljenja leda, razmena toplih i hladnih struja slabi što će u budućnosti dovesti do klimatskih promena - pada temperature u zapadnim delovima Evrope. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka