Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najpoznatiji zidovi koji razdvajaju mišljenja, narode, kulture...

Pad Berlinskog zida predstavljao je važan događaj na istorijskom, ali i simboličkom planu. Ipak, postoji još zidova koje treba srušiti...

  Izvor: Foto: Profimedia

Neke od poznatijih barijera nalaze se u Belfastu, Homsu, Sao Paolu, Kipru, ali i duž grčko-turske granice, a tu su i one poznatije, koje odavno nisu "aktivne", poput Berlinskog zida ili Mažino linija, kao i određene barijere u Jerusalimu.

Saznajte i: Zašto je pao Berlinski zid?

1. Turci su nakon napada na Kipar 1974. izgradili barijeru koja je ovo ostrvo podelila na dve celine, odnosno stanovnike podelila na kiparske Grke i kiparske Turke. Zid u Nikoziji srušen je 2007. godine. 

Description: Sunplus Created: 2044:11:08 00:16:40 Embedded Comments: Sunplus Corp.
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons

2. Takođe, jedna od poznatijih barijera jeste ona koja deli Egipat i Gazu. Zid unutar kojeg je čelična konstrukcija gradi se dužinom granice i smatra se neophodnom radi nacionalne sigurnosti. Procenjuje se da će, kada izgradnja bude završena, biti visok oko 18 metara i dugačak između deset i jedanaest kilometara.

3. „Izraelska sigurnosna ograda“ je barijera duga oko 650 kilometara, a izgrađena je da bi razdvojila Izrael i Zapadnu obalu. Izgradnja je započeta 2002. godine.

Zvaničnici Izraela tvrde da je barijera zakonita jer štiti njegove stanovnike od terorističkih napada, dok palestinska uprava tvrdi suprotno iz očiglednog razloga: smatraju da ograda deli i diskriminiše stanovištvo po veri i nacionalnoj pripadnosti.

Pogledajte i: Priča o japanskom vojniku koji 29 godina nije znao da je Drugi svetski rat završen

4. Granica između Iraka i Kuvajta sastavljena je od više različitih tipova barijera. Prve inicijative za njenu izgradnju su potekle od Ujedinjenih nacija. Njena ukupna dužina iznosi oko 190 kilometara, a čine je električna ograda, bodljikava žica i zidovi od peska. Kuvajt je, štaviše, 2004. godine počeo da gradi novu barijeru dužine 217 kilometara kako bi pojačao severnu granicu ove zemlje.

5. Barijera između Malezije i Tajlanda napravljena je kako bi se smanjila stopa krijumčarenja, ilegalnih migracija i kriminala.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka