Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Vrata do pakla - ogroman krater koji gori više od 40 godina

Autor StasaM
Autor StasaM

U Turkmenistanu je 1971. godine pronađeno gasno polje sablasnog izgleda - džinovska plamteća rupa u pustinji.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Prirodno gasno polje koje se nalazi u središnjoj Aziji, u pustinji u Turkmenistanu, blizu sela Derveze, udaljeno je oko 260 kilometara od glavnog grada Ašgabata. 

Smatra se da je kapacitet nađenog prirodnog plina u rupi jedan od najvećih na svetu. Ime "Vrata pakla" rupa je dobila zbog toga što gori još od 1971. godine, kada je i pronađena. Njen prečnik rupe iznosi oko 70 metara, dok je dubina oko 20 metara.

Možda će vas zanimati i:

Nalazište prirodnog ili zemnog plina otkrili su ruski naučnici 1971. godine, a najpre su pomislili da se radi o neiscrpnom nalazištu nafte. Nakon što su postavili kamp, pripremili bušilice i mašine, počelo je ispitivanje uzorka i istina je vrlo brzo otkrivena.

Ubrzo potom, ispod bušilica se otvorio džinovski krater koji je povukao bušilicu u zemlju. Pri urušavanju nije izgubljen nijedan život, ali su velike količine metana počele da cure, stvorivši tako veliku katastrofu za okolinu i ljude u obližnjim selima, što je rezultiralo smrću nekolicine stanovnika obližnjih sela. 

Pogledajte fotografije u galeriji:

U strahu od katastrofe većih razmera i curenja veće količine plina, naučnici su rešili da zapale plin. Očekivalo se da će se plamen ugasiti tokom naredne dve nedelje, međutim, ovo gasno polje i dalje gori. 

Godine 2010. godine, predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov posetio je nalazište i naredio da se rupa zatvori.

Možda će vas zanimati i:

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka