Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Plamteća rupa u pustinji: Vrata do pakla - ogroman krater koji gori više od 40 godina (FOTO)

U Turkmenistanu je 1971. godine pronađeno gasno polje sablasnog izgleda - džinovska plamteća rupa u pustinji, koja nosi simboličan nadimak "Vrata pakla".

 Plamteća rupa u pustinji, prirodno gasno polje Izvor: Foto: Shutterstock

PRIRODNO GASNO POLJE koje se nalazi u središnjoj Aziji, u pustinji u Turkmenistanu, blizu sela Derveze, udaljeno je oko 260 kilometara od glavnog grada Ašhabada

Smatra se da je kapacitet nađenog prirodnog plina u rupi jedan od najvećih na svetu. Ime "Vrata pakla" rupa je dobila zbog toga što gori još od 1971. godine, kada je i pronađena. Njen prečnik rupe iznosi oko 70 metara, dok je dubina oko 20 metara.

Možda će vas zanimati i:

Nalazište prirodnog ili zemnog gasa otkrili su ruski naučnici 1971. godine, a najpre su pomislili da se radi o neiscrpnom nalazištu nafte. Nakon što su postavili kamp, pripremili bušilice i mašine, počelo je ispitivanje uzorka i istina je vrlo brzo otkrivena.

Ubrzo potom, ispod bušilica se otvorio džinovski krater koji je povukao bušilicu u zemlju. Pri urušavanju nije izgubljen nijedan život, ali su velike količine metana počele da cure, stvorivši tako veliku katastrofu za okolinu i ljude u obližnjim selima, što je rezultiralo smrću nekolicine stanovnika obližnjih sela. 

Pogledajte fotografije u galeriji:

U strahu od katastrofe većih razmera i curenja veće količine gasa, naučnici su rešili da ga zapale. Očekivalo se da će se plamen ugasiti tokom naredne dve nedelje, međutim, ovo gasno polje i dalje gori. 

Godine 2010. godine, tadašnji predsednik Turkmenistana Gurbanguli Berdimuhamedov posetio je nalazište i naredio da se rupa zatvori.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka