Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta bi se dogodilo kada bi gravitacija nestala?

Da li bi Zemlja u ovom slučaju samo odlebdela u svemir? Koliko bismo se mi zadržali na njoj?

  Izvor: Foto: Profimedia

Gravitacija ili sila teže jedna je od četiri osnovne sile i predstavlja silu uzajamnog privlačenja između masa. Po Isaku Njutnu, ona je osnovno svojstvo mase. Sila teža samo je jedan specijalan slučaj opšteg zakona gravitacije. Po Albertu Ajnštajnu, gravitacija nije sila, već posledica zakrivljenosti prostora.

Pogledajte i: Kako izgledaju gravitacioni talasi?

Od četiri fundamentalne sile interakcije, gravitacija je najslabija, a ona deluje tako da nas privlači najveći objekat koji se nalazi u našoj blizini. Taj objekat je, svakako, Zemlja, a u odnosu na nju - to je Sunce.

Saznajte i: Da li je pad jabuke na Njutnovu glavu zaista inspirisao teoriju gravitacije?

Dakle, kada bi gravitacija jednostavno nestala, to bi predstavljalo ozbiljan problem za naše kretanje i opstanak. Međutim, ne bismo bili životno ugroženi samim nestankom sile gravitacije, već nedostatkom vazuha koji ostaje koncentrisan u Zemljinoj atmosferi upravo zahvaljujući ovoj privlačnoj sili. I ne samo to, čitav naš svet prestao bi da bude ono što jeste - pored toga što se vazduh ne bi zadržao na planeti, ni voda iz okeana, reka i jezera ne bi ostala na svom mestu.

Činjenica ili fikcija: Da li na Zemlji postoje antigravitacione komore?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka