Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U kojoj evropskoj zemlji žive najsujeverniji fudbalski navijači?

Nedavno sprovedeno istraživanje pokazalo je čiji navijači uvek sede na istim mestima, nose amajlije, imaju posebne rituale pred početak meča...

 Izvor: Foto: Profimedia

Dok se Evropa priprema za finale UEFA Lige šampiona koje će u subotu, 6. juna, odigrati Juventus i FK Barselona u Berlinu u Nemačkoj, „Izveštaj o navijačkim strastima“, za čije je potrebe anketirano 5.000 evropskih navijača, otkriva jedinstvene i fantastične razlike među fudbalskim navijačima širom kontinenta.

Saznajte: Kako je fudbal postao – soker?

Prema rezultatima ovog izveštaja, navijači u Italiji (73 odsto) su sujeverniji po pitanju fudbala od bilo koje druge evropske nacije, a za njima slede drugoplasirani španski navijači. Skoro polovina Italijana (47 odsto) oblači neki talični odevni predmet tokom meča, 20 procenata insistira na tome da sedi na istom mestu tokom svake utakmice, a 13 odsto jede ili pije istu hranu ili piće. Preko 40 posto Španaca je, takođe, priznalo da nosi "taličnu" odeću, a najmanje sujeverni navijači u Evropi dolaze iz Portugala, gde samo 23 odsto ima bilo kakvo sujeverje; sto je slučaj i u Švedskoj (24 procenata) i Holandiji (29 odsto).

Pročitajte: Priča o peni koju koriste fudbalske sudije

Za neke narode, fudbal je religija koja se živi i diše na dnevnom nivou. To je naizraženije u Italiji, gde 69 odsto navijača je odlučilo da propusti važan porodični događaj ne bi li prisustvovalo fudbalskom meču. Španci nisu daleko, s 60 posto navijača koji su izabrali fudbal pre porodice, dok su Francuzi treći sa 52 odsto.

Sve u svemu, ovo istraživanje na uzorku od 5.000 ljudi otkrilo je da je značajnih 43 odsto zanemarilo porodične obaveze da bi podržalo svoj tim. Ovo je najzastupljenije u dobu od 25 do 34 godine. Portugal je sa druge strane drugačiji – tamo je svega 19 odsto priznalo da fudbal vrednuje više od porodice.

Upoznajte: 12 sportova iz drevnih vremena

Više od trećine navijača (35 procenata) je nekada u prošlosti uzimalo bolovanje da bi prisustvovalo fudbalskoj utakmici. Ovo je najizraženije u Italiji, gde 51,9 odsto nije otišlo na posao da bi gledalo utakmicu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka