Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mi smo ono što jedemo: Avganistan

Reportaža koju potpisuje National Geographic otkriva kako izgleda život kirgijskih nomada, siromašnog naroda koji se rukovodi teškim principom - radi da bi jeo, jedi da bi radio... Pogledajte jednu od epizoda serijala "Mi smo ...

  Izvor: Foto: Youtube/REUTERS/Mohammad Ismail

Zamislite da svakoga dana morate da razbijete led da biste popili čašu vode, da pešačite stotine kilometara da biste kupili brašno, a da domaći hleb mažete puterom koji morate sami da napravite... Ako mislite da u XXI veku ne postoji niko ko živi na ovakav način, pravi je trenutak da upoznate Kirgijske nomade. 

Pogledajte i: Okrutne zime

U Avganistanu postoji regija čiji narod nikada nije ratovao. Planinski venac Pamir se nalazi u severoistočnom delu Avganistana, a u jednom njegovom delu živi mala zajednica - narod Kirgizi.

Biljni svet u ovoj regiji je veoma oskudan i zasniva se pretežno na travi, pirinču i belom luku. Od stoke uzgajaju ovce, koze i goveda i oni se hrane travom, a potom se od njihovog mleka prave: mleko, sir i puter.

Saznajte i: Zarobljeni na krovu sveta

U zimskim mesecima, mleko su čuva u utrobi ovce, i na taj način se pravi puter koji spada u jedne od najskupljih namirnica na svetu.

Svaka potreba za vodom pretvara se u misiju - neophodno je prvo razbiti led, a potom je odneti do njihovih staništa.

Pogledajte i: Nomadi iz nužde

Kirgizi nikada ništa ne bacaju, pa se tako čuva i životinjska krv koja se potom koristi za kuvanje.

Ako smo mi ono što jedemo, onda su Kirgizi definitivno priroda. 

Pogledajte snimak o životu enklave koja toliko ceni prirodu da je ona postala sastavni deo njih samih...

Reportaža koju potpisuje National Geographic otkriva kako izgleda život kirgijskih nomada, siromašnog naroda koji se rukovodi teškim principom - radi da bi jeo, jedi da bi radio... Pogledajte jednu od epizoda serijala "Mi smo ono što jedemo".
Izvor: YouTube

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka