Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je izgledalo savezničko bombardovanje Novog Sada 1944. (VIDEO)

Istorijski arhiv Grada Novog Sada objavio je snimke nastale u septembru i oktobru 1944. godine, kada su bombe padale na najveći vojvođanski grad...

  Izvor: Foto: YouTube/Printscreen

Kako su za informativni portal 021 rekli u arhivu, snimak je nedavno otkriven i potom sređen u saradnji sa RTV-om, a nakon toga je prikazan tokom izložbe upriličene povodom 70 godina od oslobođenja Novog Sada. Na internetu je objavljen kako bi i šira javnost imala priliku da ga vidi.

Pogledajte: Beograd 1961. godine iz ugla američkog turiste (VIDEO)

Na petominutnom snimku se mogu videti građani kako u centru grada, na Trgu slobode beže u skloništa, avioni iznad grada, kao i eksplozije i dim od posledica bombardovanja.

Snimak prikazuje i mnoge uništene objekte, ali nije moguće identifikovati tačno iz kojih su delova grada. Moguće je prepoznati porazrušene zgrade u ulici Maksima Gorkog u delu koji je nabliži keju, kao i fabrička postrojenja koja su nekad bila u Radničkoj ulici, poput Albusa.

Otkrivanje ovog snimka će pomoći novosadskim istoričarima da više istraže šta se dešavalo tokom avgusta i septembra 1944. godine u Novom Sadu, jer se do sada ova tema slabo istraživala.

Pročitajte: Kako je TV "Beograd" 1961. godine snimala pomračenje Sunca za celu Evropu (VIDEO)

Mnogi podaci su otkriveni prethodnih godina i to zahvaljujući interentu na kojem su se pojavili izveštaji o letovima savezničke avijacije. Za Novi Sad su bili najvažniji podaci o delovanju 15. Vazduhoplovne armije anglo-američkih snaga stacionirane u Italiji, koja je bombardovala grad desetak puta, jer do danas nije potvrđeno koliko je ukupno naleta bilo.

Samo anglo-američko bombardovanje je bilo dosta precizno i na meti su se našle fabrike, aerodrom, kasarne, objekti okupacionih vlasti, električna centrala, železnička infrastruktura i most na Dunavu. Civilni objekti koji su tada oštećeni su se nalazili pored objekata koji su bili na meti napada. Tačnih podataka o broju nastradalih u bombardovanju 1944. godine nema, a procene idu i do 1.000 poginulih.

Pomenimo da je Novi Sad tokom II Svetskog rata bombardovan i aprila 1941, kada su nemački bomabrderi bacili bombe na vojne i civilne objekte u gradu. Neki hroničari beleže, ali nije potvrđeno, da su sovjetski avioni pred oslobođenje oktobra 1944. godine takođe imali manja dejstva nad područjem grada bombardujući nemačke i mađarske kolone u povlačenju.

Istorijski arhiv Grada Novog Sada objavio je snimke nastale u septembru i oktobru 1944. godine, kada su bombe padale na najveći vojvođanski grad...
Izvor: YouTube

Izvor: 021

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka