Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rešena misterija drevnog američkog grada

Šta je oblikovalo uspon i pad praistorijske metropole Kahokije?

  Izvor: Foto: Profimedia

Brzi uspon i još brži nestanak Kahokije, velikog drevnog grada-države nedaleko od današnjeg Sent Luisa u Sjedinjenim Američkim Državama, već dugo predstavlja temu oko koje naučnici nisu došli do konsenzusa. Analize sedimenata, međutim, otkrivaju da se uspon i pad ove praistorijske metropole poklapaju s periodima velikih poplava Misisipija.

Pogledajte i: Sjedinjene Države moraju da plate 554 miliona dolara Navaho Indijancima

Da bi otkrili dokaze o sudbini grada, istraživački tim predvođen Semjuelom Munjozom i Džekom Vilijamsom, geografima s Univerziteta u Viskonsinu, izveo je analizu uzoraka sedimenata iz jezera nedaleko od Kahokije. Uzorci su pokazali dokaze o osam odvojenih poplava koje su se dogodile tokom proteklih 2.000 godina. Naučnici su otkrili da promene u magnitudi i frekvenciji novoidentifikovanih poplava odgovaraju arheološkim dokazim od promenama u populaciji, korišćenju zemljišta i nastanjivanju tokom čitave istorije Kahokije.

Saznajte i: Kako jedna baka čuva ugroženi jezik američkih Indijanaca?

Munjoz, čije je istraživanje delimično finansirano iz granta za mlade istraživače Društva National Geographic, nada se da će ovo otkriće ohrabriti arheologe da uzmu u obzir i podatke o drevnim poplavama kad god je to moguće.

"Uvek je sjajno kad možete da integrišete geoarheologiju u tradicionalnu arheologiju", kaže Munjoz.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka