Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je fudbal postao – soker?

Sigurno ste se nekad zapitali zbog čega "omiljenu sporednu stvar na svetu" ljubitelji ove igre koji žive s druge strane Atlantskog okeana nazivaju – "soker". Pročitajte zanimljivu priču o tome kako je fudbal ...

  Izvor: Foto: REUTERS/Marko Djurica

Iako je ustaljeno verovanje da je reč "soker" skovana u Sjedinjenim Američkim Državama, istorijski izvori navode da su nam nju podarili Britanci. Štaviše, "soker" je bila jedan od prvih naziva za ono što danas označava reč "fudbal". Što znači da se dogodilo sasvim suprotno – soker je postao fudbal.

Pogledajte i: Neuništiva fudbalska lopta

Zapravo, u prvim danima ovog sporta u eliti britanskog društva, pravi naziv za sport bio je "soker". Naziv "soker" je suštinski stariji od prvog dokumentovanog slučaja korišćenja jednine reči "fudbal" za oko 18 godina. Termin "fudbal" je bio popularniji među srednjom i nižom klasom. Nakon toga, on je postao dominantniji od reči "soker", pa je u skladu s time kasnije dobila ime i Fudbalska asocijacija.

Saznajte i: Radost fubdala

U 1860-im, postojalo je mnoštvo "fudbalskih" sportova koji su se popularno igrali širom sveta i, naravno, u Engleskoj. Mnogi od tih sportova imali su slična pravila i vremenom je grupa timova iz Engleske 26. oktobra 1863. godine odlučila da se udruži i usvoji standardna pravila koja bi se primenjivala na svim njihovim mečevima. Oni su stvorili pravila za "fudbalsku asocijaciju", gde je reč "asocijacija" služila za razlikovanje od mnogih drugih tipova fudbala u Engleskoj, poput "ragbi fudbala".

Istražite i: Priča o peni koju sudije koriste na Svetskom prvenstvu u fudbalu

Britanski đaci su u to vreme voleli da daju nadimke svemu. Takođe, voleli su da dodaju nastavak "er" svim nadimcima. Tako je ragbi tada popularno nazivan "rager". "Fudbalska asocijacija" bila je poznata kao "asoker", što je vrlo brzo preraslo u "soker", a ponekad i "soker fudbal".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka