Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li čuli za grad koji je rezultat Diznijeve mašte?

Originalna ideja Volta Diznija o savršenom mestu za život, njegov prototip zajednice sutrašnjice, realizovana je, ali ne uspešno koliko se kompanija "Dizni" nadala...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Selebrejšen je zamislio Volt Dizni, mada se današnji izgled grada razlikuje od njegove ideje. Čuveni animator je, naime, osmislio savršen futuristički grad u kom se tehnologija meša sa stvarnošću i gde je sve moguće - prototip zajednice budućnosti. 

Pogledajte i: U Turskoj pronađen podzemni grad star 5.000 godina!

Grad je izgrađen na Floridi, na samo nekoliko milja udaljenosti od "Magičnog kraljevstva" (engl. Magic Kingdom), na zemljštu na kome su prvobitno živeli aligatori. Dizajniran je kako bi bio savršen, te kompanija nije štedela na budžetu (2,5 milijardi dolara). Dizni je angažovao neke od vodećih svetskih arhitektonskih umova, koji su dizajnirali svaki objekat u gradu - zgrade, banke, institucije... Pored toga, kompanija "Dizni" je uposlila i vrhunske stručnjake za urbano planiranje kao i grafičke dizajnere, koji su se pobrinuli za osmišljavanje oznaka i simbola u gradu. 

Pogledajte i: 10 veličanstvenih gradova na liticama

Prvi put kada su kuće u ovom mestu stavljene na aukciju, 1995. godine, potražnja za nekretninama je bila velika. Štaviše, tolika da je kompanija "Dizni" zahvtevala od potencijalnih kupaca da plate depozit od 1.000 dolara kako bi videli maketu grada. 

U odnosu na taj period, cene nekretnina u gradu su prilično pale. Poslednji popis stanovnika (iz 2010. godine) pokazao je da u gradu danas živi 7.247 ljudi.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka