Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džihadisti ujedinjeni: Boko Haram postao Zapadnoafrička provincija Islamske Države

Posvećenost Boko Harama džihadističkoj grupi Islamske Države naglašenija je nakon što je nigerijska teroristička organizacija promenila svoje ime.

  Izvor: Foto: REUTERS/Joe Penney

Saznajte i: Rat za Nigeriju

Tim potezom Islamska Država kročila je van Bliskog istoka i Severne Afrike prvi put, što je veliki korak za terorističku organizaciju koja pokušava da stvori globalni kalifat. Veze između dve militantne islamističke organizacije jačale su tokom prošle godine. Na video-snimcima koje je nedavno objavila Islamska Država borci Boko Harama su hvaljeni, dok je nigerijska militantna grupa takođe objavljivala svoje propagandne snimke putem kanala društvenih mreža koje poseduje Islamska Država.

Pogledajte i: Burna istorija severne Nigerije objašnjava postojanje Boko Harama

Boko Haram se odrekao svog kraćeg naziva koji znači "Zapadno obrazovanje je zabranjeno", kao i zvaničnog naziva "Ljudi posvećeni propagiranju Prorokovog učenja i džihada". Umesto toga nigerijska grupa se od sada naziva Zapadnoafričkom provincijom Islamske Države.

Otkrijte i: Ustanički sever Nigerije

Militantna organizacija osnovana je 2002. godine, a u proteklim nedeljama pretrpela je seriju poraza protiv nigerijske vojske, koja je ponovo dobila na snazi. Boko Haram je ranije kontrolisao područje veličine, recimo, Belgije, ali su se snage Kameruna, Čada i Nigera priključile panafričkoj borbi protiv njih. Prema procenama "Amnesti internešnala", u januaru ove godine Boko Haram, tj. Zapadnoafrička provincija Islamske Države imala je 15.000 vojnika na raspolaganju.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka