Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koju tajnu krije tečna živa pronađena ispod meksičke piramide?

Teotivakan, jedan od najvećih gradova pretkolumbovske Amerike, decenijama zbunjuje naučnike. Da li su oni sada na pragu otkrića misterioznih rituala koji su se u njemu izvodili ili nekog od vladara koji su u njemu sahranjeni?

  Izvor: Foto: AP Photo/Israel Leal

Arheolozi su otkrili tečnu živu na kraju tunela ispod meksičke piramide, što je otkriće koje ukazuje na postojanje kraljevske grobnice ili ritualne prostorije daleko ispod jednog od najdrevnijih gradova u Centralnoj Americi.

Pogledajte i: Otrkiveno blago u tunelu Hrama pernate zmije u Teotivakanu

Meksički naučnik Serhio Gomez objacio je u petak da je otkrio "velike količine" tečne žive u prostoriji ispod Piramide Pernate zmije, treće najveće piramide Teotivakana, srušenog grada u centralnom Meksiku. Gomez je proveo šest godina u iskopavanju tunela, koji je otkriven 2003. godine.

Saznajte i: Da li je Astečko carstvo zaista bilo moćno?

Prošlog novembra, Gomez i njegov tim objavili su da su otkrili tri prostorije na kraju tunela, 20 metara ispod hrama. Nedaleko od ulaza u odaju, otkrili su skrovište neobićnih predmeta: statue od žada, ostatke jaguara, kutiju punu izrezbarenih školjki i gumenih loptica.Gomez i njegov tim još uvek temeljno istražuju ove odaje. Međutim, sada nose maske kako bi se zaštitili od žive.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka