Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rusi iskopali "bele zidine" drevnog egipatskog glavnog grada Memfisa

Ruska arheološka ekspedicija pronašla je zidine prvog glavnog grada Egipta - legendarnog Memfisa, koji je bio srce egipatske civilizacije preko 2.000 godina.

  Izvor: Foto: AP Photo/Amr Nabil

Naučnici iz Centra za egiptološke studije Ruske akademije nauka (CESRAS) iskopali su temelje onoga za šta veruju da su nekada bili ogromne zidine koje su okruživale drevni glavni grad poznat po svom grčkom imenu - Memfis. Uspeh tima arheologa u namerama da svetlost dana ugledaju zidine stare 5.200 godina potvrdio je i egipatski ministar za antikvitete Mamdu el Damati.

Pogledajte i: Drevni egipatski oltar otkriven u Kairu

"Nekoliko ostataka belog krečnjaka sa zidina drevnog glavnog grada otkriveno je tokom iskopavanja koje su vršili arheolozi Ruskog instituta za egiptologiju u Kom Tumanu, južno od piramida u Gizi", rekao je Damati. "Nadamo se da će ovo otkriće uvećati naše znanje o jednom od najvažnijih gradova drevnog Egipta. Memfis je igrao važnu političku, versku i ekonomsku ulogu u istoriji države. Jedno od njegovih imena bilo je i Inbu-Heđ ili Bele Zidine", naveo je ministar.

Otkrijte i: Otkriven propali projekat faraona Ehnatona

Ne zna se još uvek koliko će iskopavanja na novom zidu u Memfisu trajati, rekla je direktorka Cesrasa Galina Belova.

"Pojmovno gledano, ovo arheološko nalazište je neiscrpno. Samo kada bismo imali bolje finansije, mogli bismo da učinimo lokalitet mnogo većim, ali nažalost, sa ovakvim novcem naše istraživanje mora da bude suženo."

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka