Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Japan: Kraj (ne)opravdanom ubijanju kitova u naučne svrhe?

Međunarodna komisija za kitolov, koja reguliše lov na ove sisare i njihovo očuvanje, odbacila je nedavni predlog Japana da se nastavi kitolov na Antarktiku.

  Izvor: Foto: REUTERS/Tim Watters/Sea Shepherd Australia/Handout via Reuters

Panel je zaključio da "trenutni predlog ne sadrži dovoljno informacija kako bi panel mogao da izvrši kompletan pregled". Japanski novi program NEWREP-A predlaže ubijanje 333 kita svake godine do 2027. Za razliku od prethodnog programa JARPA II, ovaj cilja jedino vrstu Balaenoptera acutorostrata i prikazuje povećan napor za "nesmrtonosne" metode istraživanja. 

Pogledajte i: Japan kreće u lov na kitove radi 'istraživanja'

Japan opravdava ubijanje time što ne postoje druge metode, jer je u toj fazi smrtonosna metoda nezamenljiva kako bi se uzeli podaci o starosti koji su neophodni za utvrđivanje punoletstva. To je važno kako bi se procenilo koliko kitova može biti uzeto svake godine ukoliko se nastavi sa komercijalnom eksploatacijom.

Kitovi na sudu

Međunarodna komisija za kitolov je, prema Međunarodnoj konvenciji o regulaciji kitolova, zabranila komercijalni lov na kitove 1982. godine. Međutim, mnogim članicama (a ima ih 88) dozvoljeno je da sebi izdaju dozvole za ubijanje kitova u naučne svrhe; a Norveška i Island nastavljaju da love kitove komercijalno, podnevši formalne prigovore na moratorijum.

Saznajte i: Uginuli kit na francuskoj obali može da eksplodira svakog časa

Poslednji japanski predlog za ubijanje kitova pregledao je ekspertski panel naučnika čija je uloga da proceni predloženi istraživački program "u svetlu iznetih ciljeva". Zaključci stručnog panela biće tema predstojećeg sastanka naučnog komiteta, a na Japanu će biti da predloge prihvati ili odbije. Trenutan zaključak je naročito značajan, jer prati presudu Međunarodnog suda pravde kojim je osuđen prethodni japanski kitolovački program JARPA II u aprilu 2014. godine.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka