Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neverovatno otkriće: Ruski naučnici prave "biocement" za ljudske kosti

Ruski naučnici napravili su novi biološki materijal koji su nazvali "koštani cement", a koji se nakon 3D štampe u frakturi ili naprslini u potpunosti razlaže vremenom, dok na njegovo mesto dolazi lregenerisana ljudska ...

  Izvor: Foto: Profimedia

Nova supstanca zasniva se na biološkom hidroksiapatitu koji su napravili naučnici odeljenja ruskog Nacionalnog istraživačkog nuklearnog univerziteta u sibirskom gradu Seversku.

Materijal je mek i fleksibilan, ali postaje čvrst nakon nanošenja. Telo ga ne odbacuje i ima širok potencijal u hirurgiji - od stomatologije do kozmetologije.

Najbizarniji instrument: Frula od moštiju

"Na osnovu hidroksiapatita, pripremili smo tečni materijal koji smo ubacili u 3D štampač", objašnjava profesor. Naučnici se nadaju da će pomoću tomografskih slika i 3D štampača regenerisati kost koja nedostaje veoma brzo.

Novi materijal, koji sami autori nazivaju "koštani cement" nastao je skoro slučajno. Naučnici su, naime, radili na sastavu koji, kada se nanese na titanijumske proteze, može da se oporavi veoma brzo. Potom su došli na ideju da naprave ovaj jak materijal, ali bez gvozdenih nečistoća.

Saznajte i: Na čipovima napravljeni minijaturni ljudski organi

"Koštana srž sadrži mezenhimalne ćelije, koje uvek migriraju u područje gde je oštećeno tkivo. One detektuju našu materiju kao nešto što može da učestvuje u biohemijskim procesima i počinju da je procesuiraju kako bi se omogućila deoba ćelija. Regeneracija je u suštini sama deoba. Kao rezultat, novo koštano tkivo proizvedeno je pomoću sopstvenih krvnih sudova i nervnih ćelija", objašnjava profesor Vitalij Guzev.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka