Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Restaurisana Vila Misterija, biser antičkog grada Pompeje

Nakon dve godine radova, renovirana je vila koju je 79. godine uništila erupcija Vezuva u Pompeji i čiji su ostaci jedan od lokaliteta svetske baštine pod zaštitom Uneska.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Italija je nedavno otkrila restaurisani dragulj slavnog antičkog grada, a zdanje je dovedeno u besprekorno stanje nakon što je bilo toliko zapušteno i zanemareno da je postojao rizik da izgubi finansije iz Evropske unije, kao i da bude skinuto s Uneskove svetske liste.

Antički svet: U Egejskom moru pronađene ruševine Pompeje

Dario Frančeskini, italijanski ministar kulture, presekao je vrpcu, čime je otvorena restaurirana Vila Misterija, spektakularno imanje na periferiji drevne Pompeje koje prikazuje neke od najbolje očuvanih fresaka iz tog perioda.

Saznajte i: Reči izronile iz drevnih svitaka ugljenisanih erupcijom Vezuva

Frančeskini je rekao da je, iako problemi u Pompeji još uvek postoje, Italija morala da ispuni rok za trošenje 105 miliona evra iz fondova EU do kraja godine za projekte održavanja i restauracije. Iako su samo tri projekta završena, 13 je još uvek u toku i oko 65 miliona evra je dodeljeno na osnovu ugovora. Pored toga, 85-oro ljudi angažovano je na radu na lokalitetu i broj posetilaca prošle godine bio je veći za 200.000 u odnosu na 2013. godinu.

Otkrijte i: Turizam ugrožava svetska istorijska mesta

"Znamo vrlo dobro da svet gleda sa velikom pažnjom na sve što se događa u Pompeji", rekao je Frankesčini dok je stajao ispred freske Dionizija i Afrodite u glavnom salonu vile. "Danas Italija s ponosom može da kaže svetu da je okrenula novi list."

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka