Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Doba kada su teritorijom današnjeg Beograda krstarili mamuti

Jeste li znali da su ostaci ovih divovskih životinja pronađeni u blizini prostora na kom se danas nalazi Palata "Albanija"?

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Mamuti su nekada spadali u najveće prastanovnike područja na kojem se danas prostire glavni grad Srbije od skoro 1,67 miliona duša. Ovi divovi bili su visoki oko pet metara i imali su kljove duge 3,5 metara. Osim njih, ovim prostorima "krstarili" su krokodili, ogromni pitoni, varani (veliki gušteri), džinovske kornjače i jeleni visoki do 2,5 metara i rasponom rogova od 3 metra.

Pogledajte i: O mamutima i ljudima

U razgovoru sa biologom Miodragom Jovanovićem iz Prirodnjačkog muzeja, Večernje Novosti su 2007. godine podsetile da je prilikom radova na Slaviji, kada su kopani temelji za zgradu Narodne banke pronađeno rebro kita i da u muzeju postoje i pršljenovi ove gigantske životinje koja se pre 20 miliona godina "kupala" u Panonskom moru.

Saznajte i: U Viminacijumu otvoren Mamut park

Na obalama Dunava i Save pronalaženi su bezbrojni fosili životinja koji su ovde živeli od pre milion godina do pre 20.000 godina. Fosili su najčešće nalaženi na šljunkarama i u priobalju beogradskih reka. Prilikom kopanja temelja za Palatu "Albanija" pronađeni su zub i kost mamuta, kao i skelet neandertalca. Ova zgrada na temeljima nekadašnje čuvene beogradske kafane po kojoj je i dobila ime, 1939. godine postaće najviša zgrada na Balkanu sa svojih 45 metara, 12 spratova i 7.000 kvadrata. Svaki stanovnik Beograda ili njegov posetilac, danas zna za Palatu, ali veoma mali broj njih zna za nekadašnje prastanovnike ovih prostora.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka