Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Hoće li Rusi i Amerikanci izgraditi novu svemirsku stanicu?

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Predstavnici ruske i američke svemirske agencije potpisali su sporazum o produžetku rada Međunarodne svemirske stanice do 2024. godine i razmotrili ideju da nakon toga izgrade novu stanicu.

Izvor: Foto: Profimedia

Iako su odnosi između Sjedinjenih Američkih Država i Rusije trenutno daleko od idiličnih, postoje strukture u kojima stvari funkcionišu prilično glatko.

Primera radi, ruski motori RD-180 ugrađuju se u rakete Atlas V i tako već deceniju i po šalju američke vojne satelite u svemir. Saradnja na drugim poljima takođe je na visokom nivou: NASA i Roskosmos vrlo blisko sarađuju na Međunarodnoj svemirskoj stanici (upravo su poslali dvojicu astronauta na jednogodišnju misiju), a partnerska atmosfera vladala je i na nedavnom sastanku dvojice direktora svemirskih agencija.

Pogledajte i: Naš omiljeni astronaut fotografisao neobičan prizor iznad Zemlje

Čarls Bolden i Igor Komarov razgovarali su – neformalno, doduše – o mogućoj saradnji nakon što aktuelnoj svemirskoj ispostavi istekne rok trajanja. Taj rok predviđen je za 2024. godinu i nijedna strana nema jasnu strategiju šta nakon toga. Nasin budžet nema u vidu gradnju nove stanice, iako im je to velika želja. Oni, naime, zavise od političke volje Kongresa i Bele kuće što je vrlo nezahvalan položaj, imajući u vidu da se onde svake četiri godine iz temelja menjaju nomenklature i gledišta vezana za svemir.

Saznajte i: Skot Keli ponovo na Međunarodnoj svemirskoj stanici

U Rusiji je stanje još manje povoljno za izgradnju nove stanice. Budžet za svemirska istraživanja daleko je manji od američkog i svodi se uglavnom na održavanje i rad ISS-a. Poslednju sondu dalje od Zemljine orbite lansirali su još tokom 1980-ih, a kosmonaute u svemir šalju Sojuzima, čiji originalni dizajn datira iz 1960-ih.

Godinu dana u svemiru: Kako će izgledati misija koja će pomeriti granice

Iako je Roskosmos svojevoljno – u svetlu krize oko Ukrajine – zapretio da će nastaviti svojim putem nakon pomenute 2024. godine i izgraditi vlastitu ispostavu u svemiru, zbog finansija je verovatnoća za to prilično mala. Stoga je mogućnost izgradnje nove zajedničke stanice više nego dobrodošla kako za pomenute, tako i za ostale svemirske agencije (evropsku Esu i japansku Jaksu) koje, takođe, nemaju dovoljno sredstava da finansiraju u naučnom smislu izuzetno značajne, ali veoma skupe svemirske objekte.

Izvor: Znanost

Najnovije

Priroda

Nauka