Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 2. april

Na današnji dan, 2. aprila 1792. godine, američki dolar je ozakonjen kao novčana jedinica Sjedinjenih Američkih Država.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Odmah posle Rata za nezavisnost 1785. godine, prvi ministar finansija nove vlade Aleksandar Hamilton je kao sredstvo plaćanja, obračuna i razmene predložio dolar. Kao prva sredstva plaćanja kod kolonista Novog sveta su korišćeni pirinač, duvan, žito, indigo i vampum, indijanski novac, nanizane probušene školjke, ali takođe i engleski, i francuski i španski zlatnici i srebrnjaci.

Španski kovani srebrnjak godinama je služio kao neslužbena valuta američkih kolonija. Međutim, njegova razmena je bila vrlo nepraktična. Naime, da bi se mogao razmeniti, morao je, doslovno, biti razbijen na osam komadića. Godine 1690, kolonija Zaliv Masačusets je bila prva koja je izdala papirni novac. U vreme Američkog rata za nezavisnost, kako bi uspeo da finansira vojsku na čelu sa generalom Džordžom Vašingtonom, Kontinentalni Kongres je 1775. godine odobrio neograničeno izdavanje papirnih novčanica, poznatih kao „kontinentalci“. Budući da su bile bez pokrića, ubrzo su postale bezvredne. Odtad u Americi postoji čak i izraz „Nije vredan ni kontinentalca“.

Po potpisivanju Deklaracije o nezavisnosti, reč „Sjedinjene Države“ prvi put su se pojavile na papirnom novcu, ali zbog propasti kontinentalca, ljudi su bili sumnjičavi. Zbog toga je Kontinentalni kongres, kako bi pridobio dodatnu podršku za rat, 1781. godine osnovao u Filadelfiji Banku Severne Amerike, prvu komercijalnu banku.

Posle 181 godine kovanja, srebrni dolar je 1873. godine prestao biti standard vrednost. Otkrića zlata na Aljasci, dovela su do povećanja zlatnih rezervi. Amerika je, službeno, 1900. godine, uvela kao standard „zlatne rezerve“.

Godine 1913. utemeljena je federalna struktura zvana Federalni sistem rezervi, kao i Središnja banka koja od tada stavlja u opticaj i papirnati i kovani novac u SAD.

Dolar kakav mi danas poznajemo izdaje se u denominacijama do 100 dolara. Sve veće vrednosti su ukinute 1969. godine. Veličina dolara je promenjena i smanjena 1929. godine, kada je i odlučeno da sve novčanice do 100 dolara na licu nose portret, a na naličju zgradu ili spomenik. Godine 1955. na novčanice su dodate reči „U Boga verujemo“.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka