Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Suočeni sa belim medvedima i izolacijom, naučnici istražuju arktički morski led

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Naučnici na ledom okovanom istraživačkom brodu "Lens" proučavaju efekte toplijih temperatura na Arktiku.

 Izvor: Foto: Profimedia

82,44 stepena severno - putali smo preko zamrznutok Arktika 30 dana. Četiri milje tamo, deset milja ovamo - izobličena crvena linija na brodskoj digitalnoj tabeli je jedino merenje koje je u toku.

Pogledajte i: Arktički morski led ove zime bio najmanji u poslednje 4 decenije

Zarobljen u ledu, Lens meandrira na milost i nemilost vetra i vodene struje. Nekim danima, niski, vlažni oblaci okružuju brod sa juga, dok drugim hladan severni vetar spušta temperaturu za čak 10 stepeni Celzijusa. Na ovoj geografskoj širini isključen četiri meseca godišnje, Sunce se pomalja sve više svakog jutra, bacajući duge senke na površini ledenih ivica i dina, dok zalazi za horizont.

Istražite i: Opsada aljaske obale

Od januara do juna, naučnici su na Lensu, istraživačkom brodu kojim operiše Norveški polarni institut (NPI), kako bi proučili kako okean, atmosfera, sneg, led i biologija deluju međusobno na Arktiku usred značajnog otopljavanja. "Trenutno samo pokušavamo da uzmemo što više možemo, zato što je ovo velika prilika da se dobiju te informacije koje niko nema", rekla je Ameli Mejer, okeanografkinja NPI-a.

Saznajte i: Čudesni Arktik

Onda je nastupila izolacija. Lens je trenutno udaljen oko 250 nautičkih milja od drugog ljudskog naselja ili broda - što je skoro jednako vazdušnoj udaljenosti između Beograda i Ljubljane. U jednom trenutku, beli medved nam je prešao put, zaustavio se na nekoliko dana da onjuši našu opremu i čudne elektronske uređaje koje je video, a potom nastavio dalje.

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka