Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najpoznatiji svetski ekosistemi ugroženi

Zbog neadekvatne zaštite, neki od najpoznatijih svetskih ekosistema mogu biti uništeni usled klimatskih promena i delovanja čoveka, navode naučnici.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Zaštita mesta od globalnog ekološkog značaja poput Velikog koralnog grebena i Amazonske prašume od klimatskih promena zahteva smanjenje drugih pritisaka s kojima se suočavaju, kao što su, na primer: prevelik ribolov, trovanje pesticidima ili krčenje šuma.

Pogledajte i: Kostarika se već 75 dana napaja stopostotno obnovljivom energijom

Međunarodni tim naučnika upozorava da problemi poput opadanja kvaliteta vode usled zagađenja hranljivih sastojaka ili deforestacije mogu pogoršati efekte klimatskih promena, poput toplotnih talasa i suša. To smanjuje sposobnost ekosistema da se nose sa uticajima klimatskih promena.

Hendikep nije prepreka: Lekcija iz ljubavi prema prirodi

"Pokazali smo da upravljanje lokalnim pritiscima može povećati 'sigurnosni prostor' ovih ekosistema. Loša lokalna uprava čini ekosisteme manje otpornim na klimatske promene i smanjuje im mogućnost efektivnog funkcionisanja", navodi Martin Šefer, predsednik Odeljenja za morsku ekologiju i menadžment kvaliteta voda holandskog Univerziteta "Vageningen".

Otkrijte i: Uskovitlano jato koje nije deo prirode, već joj preti

Software:Paint.NET v3.5.11
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons

Autori su pregledali tri lokacije pod zaštitom Uneska: španske Donjana močvare, Amazonsku prašumu i Veliki koralni greben. Iako su mnogi ekosistemi bitni za lokalno stanovništvo, ovi imaju svetski značaj - zbog čega se i nalaze na listi Svetske baštine. Na primer, Amazonska prašuma je svetski značajan regulator klime. Poput koralnih grebena, prašuma i močvara širom sveta, i ova mesta su pod povećanim pritiskom i klimatskih promena i lokalnih pretnji.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka