Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na Merkuru ima više aktivnosti nego što smo mislili

Merkur nije samo beživotni i sprženi komad stene. Zapravo, najmanja planeta našeg Sunčevog sistema koja pokazuje da je iznenađujuće "živahna".

  Izvor: Foto: NASA/JHUAPL/CARNEGIE

Naravno, ne u smislu da nešto zapravo živi na njoj, mada naučnici ne isključuju mogućnost da nam nešto što se nalazi u pukotinama i ćoškovima Merkura neće pomoći da razumemo poreklo života na Zemlji - naročito krateri njegovog Severnog pola koji su konstantno u senci i možda predstavljaju sigurnu luku za organski materijal i dom značajnoj količini leda uprkos Merkurovoj blizini Suncu.

Pogledajte i: Dajte imena kraterima na Merkuru

"Čak je i planeta koja nije u nominalno nastanjivoj zoni naše zvezde svedok dostave sastojaka nastanjivosti iz spoljašnjeg Sunčevog sistema u unutrašnji", rekao je Šon Solomon sa Univerziteta "Kolumbija" na 46. Lunarnoj i planetarnoj naučnoj konferenciji. "Kako bismo razumeli šta dovodi do nastanjivosti, Merkur mora da bude uključen."

Saznajte i: Nova teorija o nastanku Merkura

Da razjasnimo, niko ne misli da mikrobi zaista postoje na Merkuru, već naučnici razmišljaju o nedavnim dokazima koji menjaju naš pogled na prvi kamen od Sunca.

Otkrijte i: Najveće zablude o svemiru

"Mislim da se mišljenje promenilo, radikalno. Otkrivamo da je Merkur, poput drugih objekata u našem Sunčevom sistemu uključujući i naš Mesec, daleko od mrtvog. Mnogo štošta se dešava tamo, kako interno, tako i eksterno", rekao je Tomas Voters iz Nacionalnog muzeja vazduhoplovstva i svemira "Smitsonijana".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka