Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Arktički morski led ove zime bio najmanji u poslednje 4 decenije

Američki nacionalni centar za podatke o snegu i ledu objavio je rezultate najnovijih analiza arktičkog morskog leda. Nimalo iznenađujuće - prognoze nisu dobre.

  Izvor: Foto: NASA

Maksimalan obim arktičkog morskog leda desio se početkom ove godine i s pokrivačem od 5,61 kvadratnih milja (više od 14,5 kvadratnih kilometara) najmanji je u poslednje četiri decenije. 

Software:Paint.NET v3.5.11
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: NASA

Pogledajte i: Čudesni Arktik

Mapa koju imate prilike da vidite iznad pokazuje obim arktičkog morskog leda i njegov vrhunac 25. februara, uz obim koji se definiše kao ukupno područje u kojem je koncentracija leda barem 15 odsto. Poređenja radi, satelitski prikaz ispod snimljen je 14. marta 1983. godine. Poređenjem sa 1983. godinom, naučnici su zaključili kako su se ovogodišnji uslovi pomerili od dugotrajnog proseka od 5,96 miliona kvadratnih milja između 1979-2000. godine.

Saznajte i: Ispod antarktičkog leda otkrivena providna riba

Software:Paint.NET v3.5.11
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: NASA

Prema rečima Nase, arktički morski led - zamrznuta morska voda koja pluta u Arktičkom okeanu i susednim morima - konstantno se menja. On raste u jesen i zimu, dostižući svoj maksimum između kraja februara i početka aprila. Smanjuje se u proleće i za vreme leta sve dok ne dostigne svoj minimum u septembru. U protekle tri decenije primećeno je opadanje obima morskog leda u obema sezonama, mada je ono bilo strmije tokom sezone topljenja.

Istražite i: Hoće li topljenje najvećeg glečera na Antartiku izazvati značajan rast nivoa mora?

Ovogodišnji maksimum dostignut je 15 dana ranije u odnosu na 1981. i 2010. prosečni datum - 12. mart. Stanje leda je bilo ispod prosečnog svuda osim u Labradorskom moru i Dejvisovom prolazu. Kasni iznenadni porast leda je moguć, ali vrlo malo verovatan sada kada prolećno sunce stiže u arktički krug.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka