Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Burna istorija severne Nigerije objašnjava postojanje Boko Harama

Davno pre nego što je ekstremistička grupa nastala, druge radikalne grupe terorisale su region, navodi bivši britanski administrator.

  Izvor: Foto: REUTERS/Emmanuel Braun

U Gombeu, gradu na severu Nigerije postao sam lečeni alkoholičar sa 22 godine. Godina je bila 1957. i počinjao sam kao oblasni oficir (poslednji kojeg će britanska vlada regrutovati za službu na severu Nigerije) samo tri godine pre nego što se zemlja izborila za svoju nezavisnost.

Pogledajte i: Rat za Nigeriju

Jedini način na koji sam mogao da uživam u "piću" u Gombeu - uspavanom gradiću od cigle koji su Britanci podigli 1920-ih, gde su islamski zakoni bili na snazi - bio je da sebi obezbedim "zavisničku dozvolu". Taj dokument omogućavao mi je da dobijem piće iz "paganskog" grada Džosa, udaljenog 280 kilometara.

Zvanje mi je, takođe, omogućavalo da izdajem zavisničke dozvole za 12 evropskih ekspatrijata koji su živeli u Gombeu. Sumnjam da bilo koji drugi grad na svetu može da se pohvali da mu se cela zajednica iseljenika smatra "alkoholičarskom".

Saznajte i: Sve dublji jaz

Živeo sam u kružnoj kući od slame i blata, a do posla sam jahao konja kojeg sam vezivao za šipku ispred kancelarije. Gombe je u suštini bilo srećno mesto, kojim je vladao dobroćudan i mudar muslimanski emir plemena Fulani i tim prosvećenih savetnika. Osim čudnih razmirica oko žena ili zemlje, skoro da nije bilo nasilja. Kockanje je bilo zabranjeno, ali se na lupanje u bubnjeve i igru gledalo kroz prste u predtelevizijsko doba tokom cele godine, osim tokom meseca Ramazana.

Otkrijte i: Ustanički sever Nigerije

Međutim, danas Gombe stoji na prvoj liniji sramne i krvave borbe koju vodi Boko Haram s ciljem da nametne ekstremnu interpretaciju islama čitavom severu Nigerije. Kako je došlo do toga da 55 godina nakon nigerijske nezavisnosti, mirni gradovi budu na meti terorista, bombaša samoubica i invazionih vojski islamističkih fundamentalista?

Rat za Nigeriju

Carstvo Kanuri I deo

Carstvo Kanuri II deo

Istorija se ponavlja I deo

Istorija se ponavlja II deo

Haman Jadži: nemilosrdan porobljivač

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka