Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako kameleon uspeva da promeni boju kože?

Naučnici dugo nisu uspevali da odgonetnu tajnu kameleonove mimikrije. Međutim, nedavno su utvrdili kako dolazi do ovog zanimljivog procesa.

  Izvor: Foto: Profimedia

Za kameleonovo menjanje boje zadužen je tanak sloj nanokristala koji odbijaju svetlost na različitim talasnim dužinama, smatraju naučnici.

Upoznajte životinje koje menjaju boje bolje od kameleona (VIDEO)

Tim stručnjaka s Univerziteta u Ženevi otkrio je da kameleoni imaju tanak sloj posebnih ćelija na koži, koje sadrže nanokristale. U stanju mirovanja oni su podjednako udaljeni jedni od drugih u ćelijskom jezgru, a u zavisnosti od rasporeda mogu da odbijaju svetlost pri različitim talasnim dužinama.

Kameleoni, zanimljivo, mogu da kontrolišu razmak i raspored nanokristala, što im omogućava da menjaju boje.

Ko je "morski kameleon" koji vidi u mrklom mraku?

Profesor Mišel Milinković je otkrio da se ispod uobičajenog sloja kože nalazi sloj ćelija zvanih iridofore, tip kromatofora – ćelija sa pigmentom koje imaju sposobnost odbijanja svetlosti.

One sadrže nanokristale, koji su sačinjeni od guanina – jednog od glavnih sastojaka DNK.

U istraživanju objavljenom u časopisu Nature Communications navodi se da kada je kameleon u stanju mirovanja i nije uznemiren, kristali imaju uobičajen raspored u kom odbijaju svetlost talasne dužine koja se vidi kao plava boja.

Pogledajte kako boja kože i krzna utiče na zdravlje životinja.

Međutim, kada se uznemire, ćelije omogućavaju kristalima unutra da menjaju raspored i šire se, što im zauzvrat omogućava da odbijaju svetlost ostalih talasnih dužina, koje daju žutu i crvenu boju.

Kombinujući sve tri glavne boje, kameleon može da menja čitav spektar boja.

Na jedno pitanje i dalje nije odgovoreno. Naime, nije poznato na koji način kameleoni izazivaju promenu rasporeda i oblika nanokristala unutar ćelija.

Izvor: RTS

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka