Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Kako kameleon uspeva da promeni boju kože?

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Naučnici dugo nisu uspevali da odgonetnu tajnu kameleonove mimikrije. Međutim, nedavno su utvrdili kako dolazi do ovog zanimljivog procesa.

Izvor: Foto: Profimedia

Za kameleonovo menjanje boje zadužen je tanak sloj nanokristala koji odbijaju svetlost na različitim talasnim dužinama, smatraju naučnici.

Upoznajte životinje koje menjaju boje bolje od kameleona (VIDEO)

Tim stručnjaka s Univerziteta u Ženevi otkrio je da kameleoni imaju tanak sloj posebnih ćelija na koži, koje sadrže nanokristale. U stanju mirovanja oni su podjednako udaljeni jedni od drugih u ćelijskom jezgru, a u zavisnosti od rasporeda mogu da odbijaju svetlost pri različitim talasnim dužinama.

Kameleoni, zanimljivo, mogu da kontrolišu razmak i raspored nanokristala, što im omogućava da menjaju boje.

Ko je "morski kameleon" koji vidi u mrklom mraku?

Profesor Mišel Milinković je otkrio da se ispod uobičajenog sloja kože nalazi sloj ćelija zvanih iridofore, tip kromatofora – ćelija sa pigmentom koje imaju sposobnost odbijanja svetlosti.

One sadrže nanokristale, koji su sačinjeni od guanina – jednog od glavnih sastojaka DNK.

U istraživanju objavljenom u časopisu Nature Communications navodi se da kada je kameleon u stanju mirovanja i nije uznemiren, kristali imaju uobičajen raspored u kom odbijaju svetlost talasne dužine koja se vidi kao plava boja.

Pogledajte kako boja kože i krzna utiče na zdravlje životinja.

Međutim, kada se uznemire, ćelije omogućavaju kristalima unutra da menjaju raspored i šire se, što im zauzvrat omogućava da odbijaju svetlost ostalih talasnih dužina, koje daju žutu i crvenu boju.

Kombinujući sve tri glavne boje, kameleon može da menja čitav spektar boja.

Na jedno pitanje i dalje nije odgovoreno. Naime, nije poznato na koji način kameleoni izazivaju promenu rasporeda i oblika nanokristala unutar ćelija.

Izvor: RTS

Najnovije

Priroda

Nauka