Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zašto udisanje helijuma menja boju glasa?

Ova zabava krajnje lako se sprovodi - za svega nekoliko sekundi možemo da izvedemo odličnu šalu. Međutim, objašnjenje ovog zabavnog fenomena koji utiče na glasovni trakt i nije tako jednostavno.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vazduh, prilikom stvaranja glasa, prolazi od pluća ka ustima, i on se može upotrebiti na nekoliko načina. Možete da govorite tiho, možete da jakim duvanjem ugasite svećice na torti, a možete i da zviždite.

Znate li zašto odrasli teže uče strane jezike od dece?

Vazduh koji se nalazi u plućima pokreće opuštanje dijafragme. Zatim vazduh prolazi kroz dušnik, pa kroz mali otvor u kojem se nalaze glasne žice. Dok se mišići koji se nalaze u glasovnoj kutiji opuštaju i skupljaju, dolazi do treperenja glasnih žica. Ono dalje izaziva strujanje vazduha, što dalje dovodi do različitih frekvencija. Što je treperenje jače, to je viša frekvencija, a sama frekvencija se meri u hercima. Na primer, skoro kod svih ljudi govor obuhvata raspon od 200 do 8.000 herca, što znači da zvučni talasi vibriraju od 200 do 8.000 puta u sekundi.

Pogledajte i: Šesnaestogodišnjak izumeo uređaj koji pretvara dah u govor (VIDEO)

Kada vazduh dospe u usnu duplju, uz pomoć govornih organa čovek menja rezonancu i frekvenciju, odnosno, proizvodi različite glasove. Dubina glasa zavisi od debljina glasnih žica: što su glasne žice deblje, to je glas dublji i obrnuto. Zašto udisanje rezličitog gasa utiče na promenu boje glasa?

Odgovor j jednostavan - zbog načina na koji zvučni talasi prolaze kroz određeni gas.

Pročitajte i: Jezici koji nestaju

Što je gas gušći i teži, to zvuk teže prolazi kroz njega.

Helijum je mnogo lakši od vazduha, zato je brzina proticanja zvuka mnogo viša. Dakle, udisanjem helijuma samo povećavamo brzinu i frekvenciju našeg glasa. Ujedno se menja i sklop vokalnog trakta, tako da osnovna frekvencija treperenja glasnih žica ostaje ista, dok je frekvencija zvuka koji drugi čuju viša jer zvuk mnogo brže putuje kroz helijum nego kroz vazduh.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka