Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tragom hajduka i propale trgovine

Neizmerne prirodne lepote planine Ožalj upotpunjuje i jedan fenomen – ledena pećina Lednica, koja je nekada stanovništvu šireg područja služila kao prirodni ledomat.

  Izvor: Foto: Marko Stamatović

Ledena pećina u zaseoku Krnjača kod Priboja, na jugo-zapadnim obroncima planine Ožalj, u predelu koji meštani zovu Čemerno, gde počinje Jabučko-babinska visoravan, slična je brojnim jamama stvorenim radom podzemnih voda u planinskom lancu Dinarida. Mnoge od njih iznutra prekriva ledeni omotač koji se nikada ne otapa, ali Lednicu, kako krnjačku jamu zove tamošnji narod, čini sistemom hlađenja sa dva otvora. Po istom principu rade i frižideri čija je masovna proizvodnja kriva za prekid vekovne trgovine ledom ovog malog mesta sa Prijepoljem, Dubrovnikom, Kotorom, Sarajevom...

Povezane vesti

Iako se eksploatisala odvajkada, Lednica je ucrtana na speleološku kartu Srbije tek 1983. godine, kad je u nju sišla ekipa dr Milutina Lješevića s lokalnim vodičem Ferkom Šantićem iz Prijepolja. Oni su je snimili, opisali i objasnili fenomen: debele naslage i visoki stubovi leda u dve prostrane odaje nalik manjem i većem levku upravo su posledica što kroz donji ulaz pećine stalno dopire hladan vazduh, istiskujući topao kroz gornji. Ekspediciju su činili speleolozi organizovani u Akademski speleološko-alpinistički klub (ASAK), svesni da je za istraživanje pećina potrebno i poznavanje prirodnih procesa i odlična  fizička spremnost. Ponekad je čak i potrebna i veština ronjenja, kako naglašava dr Lješević, inicijator udruživanja ovih ekstremnih sportova u naučne svrhe, sada penzionisani profesor Geografskog fakulteta u Beogradu.

Povezane vesti

Drugo zvanično ispitivanje lokaliteta je sproveo Zavod za zaštitu prirode Srbije gotovo tri decenije kasnije (2009) i bilo je usredsređeno na oblike podzemnog reljefa, kao i na prisustvo insekata u tom hladnom i tamnom prostoru. Vođa ekipe dr Dragan Nešić pamti kako je dno jame bilo sasvim suvo, ali vazduh maltene zaleđen. U toj donjoj dvorani primećeni su i ljudski ostaci koji, po speleološkim pravilima, nisu dirani, a nisu ni bili među traženim podacima. Slučaj je prijavljen policiji.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka