Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se meri jačina zemljotresa?

Kad god se dogodi zemljotres, prvo što čujemo jeste kolika je njegova jačina po Rihterovoj skali. Znate li šta to, zapravo, znači?

 Muškarac na krovu skida crep Izvor: Foto: Fonet

KADA se govori o zemljotresu, njegova jačina se izražava po Rihterovoj skali. Neko vreme nakon zemljotresa možete da čujete i broj po Merkalijevoj skali. Ova dva načina opisivanja moći zemljotresa predstavljaju dva različita načina na koja ta moć može da se opiše.

Najčešći standard za merenje zemljotresa je Rihterova skala nastala 1935. godine, a njen autor je Čarls F. Rihter, s Tehnološkog instituta u Kaliforniji. Rihterova skala se koristi za merenje magnitude zemljotresa - količine oslobođene energije. Ona se izračunava korišćenjem informacija koje sakuplja seizmograf.

Rihterova skala je logaritmička, što znači da skokovi celih brojeva ukazuju na desetostruko uvećanje. U ovom slučaju, povećanje je u vidu amplitude talasa. To znači da je amplituda talasa kod zemljotresa šestog nivoa 10 puta veća od onog petog nivoa i da stostruko uvećanje amplitude postoji između zemljotresa sedmog i devetog nivoa. Količina oslobođene energije se uvećava 31,7 puta između svake vrednosti sa celim brojem.

Rihterova skala se koristi za merenje magnitude zemljotresa - količine oslobođene energije

Većina zemljotresa je veoma slaba i jačina im je manja od tri na Rihterovoj skali. Samo mali broj zemljotresa - oko 15 od 1,4 miliona zemljotresa, koji su iznad 2,0 - budu jačine 7 ili više na Rihterovoj skali, što se smatra velikim potresom. Najveći zabeleženi zemljotres u istoriji imao je 9,5 stepeni Rihtera i pogodio je Čile 1960. godine. Usmrtio je gotovo 1.900 ljudi i uzrokovao štetu od oko 4 milijarde dolara. Uglavnom nećete videti nikakvu štetu od zemljotresa koji se registruju ispod 4 stepena Rihterove skale.

Na sledećoj strani saznajte šta se meri Merkalijevom skalom

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka