Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Tragom vode: Putovanje u srce Norveške

Krici ptica paraju vedro letnje nebo. Same ptice – morski papagaji, blune, galebovi, njorke – u metežu se vrtlože oko strmih ostrva što se uzdižu iz vode. Otiskujemo se na more sa najsevernije moguće tačke, sa najudaljenijeg rta ...

  Izvor: Foto: Orsolija Horberg i Erland Horberg

Talasi bacakaju naš brod po stenama oivičenim kanalima i ja iznova otkrivam nešto što se oduvek zna: morske ptice su dobre u letenju i plutanju, plivanju i ronjenju, i skoro ni u čemu drugom. One jure po površini morske vode sve dok ne pomislite da se nikada neće dići u vazduh, a na penu koja se rasipa pri udaru talasa sleću poput teških kapi kiše.

Ali dok u vazduhu nadgledaju ove vode nakrivljenih glava, one gospodare ovom hridovitom obalom, ovim ostrvima razbacanim duž severne granice Norveške, koja obrazuje neku vrstu kapice iznad Švedske i Finske. Ovde i istočno, prema Rusiji, Norveška izlazi direktno na otvoreni okean, a njena goletna uzvišenja poput prstiju nekakve okamenjene ruke pružaju se u Barencovo more. Niko ne poznaje celu obalu Norveške, a među njenim manje poznatim oblastima jeste obod poluostrva Varanger, čija je krajnja tačka smeštena istočnije od Sankt Peterburga. To je nizak, injem posut sprud, prepun prastarih stena, druga planeta u odnosu na Bergen dok ga jutarnje sunce kupa bakarnom svetlošću usred beskrajnih arhipelaga, gde se fjordovi spuštaju u more.

Povezane vesti

Od Bergena biste do Vardea, na istočnoj tački poluostrva Varanger, naravno, mogli stići i kolima. Ali čim bacite pogled na kartu ili neku nautičku mapu, shvatate da je automobil ovde samo smetnja. U proteklih 120 godina čuvena ruta Hurtigruten (što bukvalno znači „brza ruta”) sa svojim brodskim saobraćajem igra ulogu žile kucavice koja izolovane zajednice povezuje sa ostatkom sveta. Kada putujete ovim obalskim ekspresom, kilometraža više nema značaja – a na vrhuncu sezone belih noći nikakvog značaja nema ni koliko je sati. Vreme se meri po napredovanju od luke do luke: Bode, Svolver, Tromse.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka