Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Povratak u raj

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Fotograf Dejvid Dubile pre sedamnaest godina bio je očaran jednim pacifičkim koralnim grebenom. Nedavno je ponovo otišao da vidi da li to čarobno, ali krhko mesto još uvek postoji.

Izvor: Foto: Dejvid Dubile

Papuanska erupcija: Spremite se za udarni talas!

U carstvu Tihog okeana postoji jedno kraljevstvo korala koje se zove zaliv Kimbe. „To je jedan svet”, kaže fotograf Dejvid Dubile, „koji je čudniji i od najudaljenijih kutaka vasione.” Samo što ovaj svet nije hladan i pust, već živi i diše, a njegov univerzum čine galaksije riba i korala, koje su jednako spektakularne kao i eksplozija neke supernove. Zaliv, koji je zaobljen poput čaše nekog pehara, nalazi se na obali Nove Britanije, na Papui Novoj Gvineji. Na nezgodnoj geološkoj poziciji – mestu gde se sudaraju dve tektonske ploče – ovo područje je puno vulkana (od kojih su tri aktivna). Uski obalni pojas strmoglavo ponire, kao na kraju sveta, u ambis dubok dva kilometra. A podvodne planine imaju na svojim vrhovima krune od koralnih grebena, koje su se tu stvarale hiljadama godina.

Otkrijte i: Dimljena tela iz Asekija

Pre sedamnaest godina Dubile je proveo osam dana u Kimbeu radi jedne reportaže i bio je toliko očaran (bolje rečeno, opčinjen) da je poželeo da se jednoga dana vrati. U sećanju mu je ostala slika podvodnog raja sa srebrnim ribljim jatima, livadama crvenih gorgonija i vodom bistrom kao kristal. Pitao se da li je taj raj ostao netaknut.

Saznajte i: Poslednji pećinski ljudi

„Neki grebeni su pokretni kao apstraktne slike Džeksona Poloka”, kaže Dubile. A Kimbe, greben koji se Dubileu urezao u pamćenje, „nekako je trom i usporen, poput neke Moneove impresionističke slike”. Morski svet koji se leluja, njiše, pliva ili puzi u vodenoj struji najbolji je primer bogatstva vrsta u punom cvatu. Tu se ubraja 536 tipova korala (više od polovine svih vrsta u svetu) i oko 900 vrsta grebenskih riba. U ovim vodama žive i tako majušna bića kao što je patuljasti morski konjić Hippocampus denise (koji nije veći od nokta na malom prstu), ali i takvi džinovi kao što je kit ulješura.

To je plod podudarnosti geografije, okeanskih struja, temperature i ćudljivosti evolucije.

Najnovije

Priroda

Nauka