Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Češka Republika predaje preko 3,6 kvadratnih kilometara teritorije Poljskoj?

Prag nudi rešenje za pogranični spor koji datira iz 1950-ih, kada su Sovjeti izmenili tadašnju granicu između Poljske i Čehoslovačke.

  Izvor: Foto: Profimedia

Češka planira da preda preko 3,64 kvadratnih kilometara teritorije Poljskoj sa namerom da konačno okonča višedecenijski spor. Navodeći želju da se zadrže dobri odnosi sa severnim susedom, Prag je poslao predlog Varšavi da se ponovo iscrta granica koja je promenjena pod sovjetskim pritiskom tokom Hladnog rata.

Saznajte i: Kako bi Krim trebalo prikazati na mapamaNational Geographic?

"Poljska će dobiti nazad zemlju, ali su trenutno detalji poverljivi, tako da ne smem da dajem više komentara", naveo je premijer Češke Bouhslav Sobotka. Poljska je ranije odbila češku ponudu da se pitanje reši novčanom kompenzacijom.

Proverite da li granica između dva okeana zaista postoji?

Tačna lokacija teritorije ostaje tajna kako bi se sprečili pokušaji spekulacija oko zemlje, ali češka štampa navodi da su to područja koja se graniče sa Poljskom u severnoj Moravskoj i Severnoj Bohemiji. Eva Pavlickova, zamenica gradonačelnika malog grada Vidnave, koji se nalazi u brdima Moravije nedaleko od Poljske, potvrdila je da je jedan deo "državne zemlje obeležen" kako bi se vratio Poljskoj.

Otkrijte granice Rimskog carstva.

Pre Drugog svetskog rata, ova područja su bila okružena tadašnjom čehoslovačko-nemačkom granicom i imala su ogroman broj nemačkih stanovnika. Kada je rat okončan, Nemci su otišli, a Poljska se proširila na zapad, što je značilo da nova granica mora da bude povučena. Granica je kasnije "skraćena" tokom Hladnog rada kako bi se lakše čuvala, uzimajući od Poljske deo zemlje koji je bio, na primer, dva i po puta veći od londonskog Hajd parka.

Pogledajte krišom nastale fotografije gradova Severne Koreje.

Sva teritorija o kojoj se pregovara je nenaseljena i u vlasništvu države. Iako je veći deo pošumljen, jedan deo su iznajmljivale lokalne vlade farmerima. Zbog toga su se lokalne vlasti požalile da će izgubiti dobit ukoliko ostanu bez rente i taksi, što će u nekim slučajevima značiti da su potrošli novac na izgradnju voda i kanalizacije na zemljištu koje će uskoro postati deo Poljske, piše britanski Telegraf.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka