Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Zašto baš danas obeležavamo Međunarodni dan maternjeg jezika?

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Svakog 21. februara, u svetu se slavi Dan maternjeg jezika. Znate li tragičnu priču koja je današnji dan odredila kao dan slavljenja prava na maternji jezik?

 Izvor: Šahid Minar, spomenik žrtvama stradalim 1952. godine Foto: Wikimedia Commons

Međunarodni dan maternjeg jezika ustanovljen je 2000. godine kako bi ukazao na lingvističku i kulturološku različitost i multilingvizam.

Pročitajte i zašto je srpski jezik nešto drugo.

Za dan kada će se čitava planeta prisetiti važnosti maternjeg jezika određen je baš 21. februar zbog nemilog događaja koji se odigrao tog datuma 1952. godine.

Naime, nakon što je Indija podeljena 1947. godine, Daka je postala glavni grad Istočnog Bengala kao deo nove države - Pakistana. Društvo je bilo podeljeno na bojne etničke i lingvističke grupe, a najveći deo stanovnika činili su Bengali. Vlada novoosnovane države je 1948. godine usvojila predlog da urdu postane jedini zvanični jezik Pakistana, što je izvazvalo negodovanje i brojne proteste širom zemlje.

Saznajte i zašto odrasli teže uče strane jezike od dece.

Veliki protest organizovan je 21. februara 1952. godine, a među njegovim učesnicima našli su se studenati Univerziteta u Daki. Policija je usmrtila veliki broj demonstranata, a ovaj događaj dodatno je uznemirio narod, te se on nije smirivao ni u godinama koje su usledile.

 Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons

Konačno je 195. godine i bengalski jezik usvojen kao zvanični.

Znate li da gorile imaju poseban „jezik” za bebe?

Unesko je 1999. godine proglasio 21. februar Međunarodnim danom maternjeg jezika  upravo u čast bengalskom Jezičkom pokretu i preminulim studentima. U Uneskovoj Deklaraciji o kulturnoj različitosti, u 5. članu piše: "...svakoj osobi se mora omogućiti izražavanje i stvaranje dela na jeziku koji izabere, a posebno na maternjem jeziku..."

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka