Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neobične vesti sa severa: Zašto Island raste?

Svetski mediji prenose vest o tome da se površina ovog ostrva menja na veoma neuobičajen način. Saznajte zbog čega je tako i da li je ovo dobra ili loša vest.

  Izvor: Foto: Profimedia

Kako se led topi i glečeri povlače, površina ovog ostrva se menja, ledom prekrivena brda rastu u visinu, prosečno 30 milimetara godišnje. Naučnici kažu da je podatak precizan, ali da satelitske stanice koje se koriste u istraživanju ukazuju da je porast veći za po par milimetara svake godine.

Ako ste ljubitelj prirode ove zemlje, prošetajte ispod islandskog glečera (VIDEO).

Ova pojava, poznatija u nauci kao izostazija, ipak, nije novost. Već više od jednog veka geolozi znaju da pojedini delovi zemljine kore ­litosfere­ dosežu astenosferu. Princip je već dobro poznat, ali postoji i geološki dokaz da svuda dolazi do postepenog otežanja tla. Međutim, precizna merenja nisu moguća.

Kejtlin Kompton s Odseka za geologiju Univerziteta u Arizoni kaže da su ona i njene kolege koristili 62 satelitske stanice kako bi precizno izmerili pokrete tla.

Oni su izabrali stanice koje su udaljene od aktivnih vulkanskih zona kako bi eliminisali faktore u vezi s erupcijama. Dovoljno podataka sa GPS stanice je bilo dostupno da potvrde izdizanje tla.

Pogledajte i: Usamljena kuća na islandskom ostrvu

Odabran je glečer koji se posmatra od oktobra do septembra, kako merenja ne bi bila poremećena prolećnim otapanjima i ranim snežnim padavinama.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka