Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Misteriozni krateri u Sibiru: fenomen vredan divljenja ili...?

Vreba li opasnost iz zastrašujućih sibirskih rupa? Naučnici pokušavaju da odgonetnu njihove tajne.

  Izvor: Foto: Youtube

Četiri nova misteriozna, gigantska kratera otkrivena su u Rusiji, što ukazuje na opasnost da globalno zagravanje može da uzrokuje ekspolzije podzemnog gasa. Naučnici su uočili nove velike rupe, kao i desetine malih, i to u istom području na kome su prošle godine otkrivena tri ogromna kratera na poluostrvu Jamal.

Otkrijte 10 najvećih rupa na svetu.

Stručnjaci predviđaju da postoji tridesetak kratera koji će tek biti otkriveni. Oni pokušavaju da otkriju koji se procesi događaju unutar kratera. Profesor Vasili Bogojavljenski, direktor Moskovske istraživačke akademije Ruske akademije nauka, smatra da je, iz bezbednosnih razloga, važno ispitati fenomen pojave kratera.

Saznajte i šta se krije iza ogromnih rupa na Mesecu.

"Sada znamo za sedam kratera u arktičkom području. Pet se nalazi baš na Jamalskom poluostrvu, jedan u pokrajini Jamala, dok je jedan na severnom delu regije Krasnojaršk, u blizini poluostrva Tajmir. Za samo četiri kratera znamo tačne lokacije. Siguran sam da postoji još kratera na Jamalu, samo je potrebno da ih nađemo. Pretpostavljam da ih ima između dvadeset i trideset. Uporedio bih ih sa pečurkama. Kada pronađete jednu pečurku, budite sigurni da ih ima bar još tri". kaže profesor Bogojavljenski.

Dva novootkrivena kratera su se pretvorila u jezera.

Pročitajte i kako izgleda smrt u crnoj rupi.

"Ne treba zastrašivati ljude, ali ovo je ozbiljan problem. Trebalo bi da hitno istražimo ovaj problem kako bismo sprečili moguće katastrofe. Podzemni gasovi su zapaljivi."

Vreba li opasnost iz zastrašujućih sibirskih rupa? Naučnici pokušavaju da odgonetnu njihove tajne.
Izvor: YouTube

Naučnici su posebno zainteresovani za krater koji su nazvali B2, koji se nalazi na samo šest milja južno od "Gaspromovog" gasnog polja u Bovanenkovu. Fotografije iz starog satelita pokazuju da nema novih kratera u ovom području, ali se, takođe, vidi i jezero veličine pet hiljada kvadratnih metara. Jezero se formiralo u rupi oko koje se nalazi dvadesetak manjih rupa, takođe ispunjenih vodom.

Meštani koji žive u blizini kratera na Jamalskom poluostrvu, prijavili su da su videli blesak. Blesak je posledica eksplozije podzemnog gasa, smatraju naučnici.

Dajte imena kraterima na Merkuru.

"Moramo da odgovorimo na osnovna pitanja: koja područja i pod kakvim uslovima su najopsanija. Odgovori na ova pitanja su bitni kako bi se obezbedila nasaljena područja", rekao je profesor Bogojavljenski 

Naučnici strahuju da postoji rizik da najstarije jezero Bajkal, koje se nalazi izvan arktičkog kruga, može biti na udaru gasnih ekslpozija. Jedan naučnik procenio je da ukupni eksplozivni kapacitet kratera iznosi 11 tona TNT-a.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka