Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Besplatna škola orijentacije u Beogradu

Da li ste čuli za orijentaciju ili orijentiring?

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Orijentiring ili orijentacija je sport u kome učesnik dobija kartu na kojoj su obeležene kontrole ili mesta koja uz pomoć kompasa treba da ptonađe za što kraće vreme i to po redosledu zadatom na karti.

Pogledajte i: Beograd 1961. godine iz ugla američkog turiste

Planinarski klub "Pobeda" iz Beograda, pod pokroviteljstvom Orijentiring saveza Beograda i Planinarskog saveza Beograda, organizuje Školu orijentacije od 21. februara do 15. marta 2015. godine. Škola je besplatna za sve polaznike do 27 godina starosti. Škola je namenjena za one koji vole prirodu i žele da se slobodno kreću kroz nju bez straha da se izgube. Dobra strana ovog sporta je što ga podjednako mogu trenirati svi, bez obzira na uzrast, pol ili fizičku spremu.

Osnovna pravila orijentiringa

Cilj orijentiringa je pronalaženje kontrolnih mesta na kojima su postavljene tzv. prizme, tj. metalni stalci visine oko 1 metra oko kojih je platnena trostrana prizma u standardnim orijentiring bojama. U orijentiringu se koriste posebne karte sa specifičnim oznakama za objekte na terenu i posebnim značenjima za boje postavljenim preko standardne mreže izohipsa. Razmere karte su najčešće 1:10.000 ili 1:15.000, shodno potrebama trke i izgledu terena.

Znate li: Koji su delovi Beograda najzagađeniji? 

Nakon starta takmičar po sopstvenom izboru bira najbolju putanju ka prvoj kontroli i upućuje se ka njoj. Po dolasku do kontrole, takmičar se na osnovu poređenja broja na njoj i njemu zadatog broja na karti uverava da se poklapaju i overava kontrolu, nastavljajući ka sledećoj. Ukoliko se brojevi ne poklapaju takmičar utvrđuje svoju poziciju na karti i traži odgovarajuću kontrolu.

Saznajte i: Prošetajte najstarijom sačuvanom beogradskom ulicom

Tokom trke takmičari se suočavaju sa svakakvim preprekama na terenu koje moraju na ovaj ili onaj način preći ili zaobići da bi završili trku u što kraćem vremenskom periodu. Prepreke mogu biti potoci, reke, močvare, kamenje, bodljikave ograde, šipražje i slično. Uz to, vremenski uslovi mogu biti dodatni faktor koji otežava snalaženje.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka