Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogu li delfini da osete tugu posle smrti člana porodice?

Naučnici jednog portugalskog univerziteta sproveli su istraživanje o tome na koji način delfini reaguju kada ostanu bez nekog pripadnika svoje vrste s kojim su bili bliski ili u krvnoj vezi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Univerzitet u Portu sproveo je istraživanje u okviru kojeg su eksperti posmatrali delfine Atlantskog okeana i u okviru kojeg je zaključeno da i delfini prolaze kroz period tugovanja kada izgube bliske članove porodice.

Pogledajte i: Hoće li ljudi i delfini nekada moći da razgovaraju?

Proučena su dva slučaja tugovanja, od kojih je jedan snimio član posade jednog turističkog broda. Naime, četiri odrasla delfina su svojim telima i glavama pridržavala mrtvo mladunče gotovo pola časa pre nešto što su ga ostavili u okeanu i nastavili dalje. Drugi slučaj desio se kada je ženka održavala svoje mrtvo mladunče na površini vode.

Kako je Filipe Alves, vođa tima koji je sproveo istraživanje, objasnio, delfini u Atlantskom okeanu su veoma inteligentni, premda je ovu tvrdnju teško dokazati.

Pročitajte i: Porodica kitova „usvojila“ delfina sa deformitetom

Strani elektronski mediji prenose da, pored delfina, period žaljenja za mrtvim članom porodice imaju i majmuni, slonovi, morske vidre i foke.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka