Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Naučnici izveli drevnu sibirsku tehniku operacije mozga

Stručnjaci su izveli pionirski zahvat na lobanjama kako bi konačno razumeli kako su lekari izvodili operacije pre više od 2.300 godina.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Neurolozi su se tokom prošle godine uključili u rad antropologa i arheologa nakon otkrića rupa u lobanjama na trima drevnim lokacijama na Altajskim planinama. Dokazi su ukazivali da su u pitanju primeri trepanacije - najstarije forme neurohirurgije - uz mogućnost da su rani nomadi naučili veštu tehniku iz medicinskih centara drevnog sveta ili da su je otkrili u isto vreme kada i doktori iz Grčke ili sa Bliskog istoka.

Nakon serija testova sa ciljem rekreiranja drevne hirurgije, naučnici su otkrili više o samom metodu i konačno zaključili kako su rani lekari izvodili svoje operacije. Među otkrićima Instituta za arheologiju i etnografiju sibirskog ogranka Ruske akademije nauka, bila su i ona koja govore da su hirurzi bili veoma vešti u operacijama koje su izvođene primitivnim alatima.

Uz to, jasno je da su se oni pridržavali striktnog Hipokratovog korpusa, koji predstavlja obeležje deklaracije medicinske etike postavljene 5.000 kilometara dalje, u Grčkoj u 500. godini pre naše ere. Istaknuti novosibirski neurohirurg Aleksej Krivošapkin, koji je imao zadatak da pregleda lobanje rekao je: "Iskreno, zapanjen sam. Sada sumnjamo da su u vreme Hipokrata, altajski ljudi mogli da izvedu veoma dobru dijagnozu i vešte trepanacije uz fantastičnu moždanu hirurgiju."

Povezane vesti

Lobanje pripadaju dvojici muškaraca i jednoj ženi, a otkrivene su na Altajskim planinama i datiraju od pre 2.300 do 2.500 godina. Prošlogodišnje analize pokazuju da je jedan od muškaraca, starosti između 40 i 45 imao povredu glave i tromb zbog kojih je imao glavobolje, mučnine i probleme sa kretanjem. Pretpostavljeno je da je trepanacija izvedena kako bi se uklonio hematom, uz dokaz zarastanja kosti što ukazuje da je čovek preživeo operaciju i živeo godinama nakon nje.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka