Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako su kontinenti dobili imena?

Otkrivamo najverovatnije poreklo imena svakog od sedam kontinenata na Zemlji.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Afrika

Prvi kontinent na našoj listi je Afrika. Postoje mnogobrojne teorije o poreklu imena Afrike.

Nakon što su Rimljani porazili Kartaginu u Trećem punskom ratu, svoju novu provinciju nazvali su "Afrika". Najpopularnija teorija o poreklu imena ovog kontinenta navodi da potiče od domorodačkog plemena Afri, a da je Afrika ženska forma latinske reči "Africus", što bukvalno znači "zemlja Afra".

Software:Paint.NET v3.5.11
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikimedia Commons

Druga teorija, koja ima nedostatak usled činjenice kada je ime prvi put upotrebljeno, navodi da ime potiče od feničanske reči "afar" što znači "prašina". Spojena sa latinskim sufiksom -ika (-ica), koji se nekada koristi za obeležavanje "zemlje", reč je mogla da znači "zemlja prašine".

Imajući u vidu afričku pustinju i vreli klimu na severu, što je mesto gde su Rimljani osvojili svoju provinciju, feničanski koren se smatra kao najverovatnija alternativa teoriji o "plemenu Afri", kada je u pitanju poreklo imena Afrike.

Povezane vesti

Povezane vesti

Šta god da je istina, kako su Evropljani nastavili da istražuju i otkrivaju unutrašnjost kontinenta, ime koje su Rimljani prvobitno koristili samo za svoju malu provinciju, zadržalo se i obuhvatilo čitav kontinent koji danas znamo pod imenom Afrika.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka