Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oživljena 32.000 godina stara biljka

Kako su naučnici izveli ovaj veliki podvig?

 Izvor: Foto: National Academy of Sciences

Najstarija biljka koja je ikada regenerisana izrasla je iz 32.000 starog semenja - čime je oboren rekord za "samo" 30.000 godina. Ruski tim otkrio je skup semenja biljke cvetnice Silene stenophylla, koja je domaća u Sibiru. Semenke je zakopala veverica iz ledenog doba nedaleko od obale reke Kolima. Radiokarbonskim datiranjem potvrđeno je da su one stare 32.000 godina.

Pogledajte i: Naučnici sišli u misterioznu sibirsku rupu

Zrele i nezrele semenke, koje su bile u potpunosti okovane ledom, izvađene su sa dubine od 38 metara u permafrostu, koji okružuju slojevi sa kostima mamuta, bizona i vunastih nosoroga. Zrele semenke su bile oštećene - možda delovanjem veverice, kako bi se sprečilo da proklijaju zakopane. Međutim, neke nezrele su zadržale održiv biljni materijal.

Ruska Naska: Ogroman geoglif losa pronađen u Sibiru

Naučnici su izvadili to tkivo iz zamrznutog semenja, stavio ga u bočice i uspešno izazvao klijanje biljaka. Biljke - identične savremenoj S. stenophylla, ali različitog oblika cvetova - rasle su, cvetale i nakon godinu dana razvile sopstvene semenke.

Saznajte i: Narandžasto nebo iznad Urala

"Ne vidim nikakvu suštinsku grešku u naučnom članku. Iako je to naravno izvanredan izveštaj koji želite da ponovite", rekao je botaničar Piter Rejven, predsednik emeritus Botaničke bašte Mizurija, koji nije bio uključen u istraživanje.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka