Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Upoznajte čoveka koji je preživeo oba atomska napada na Japan

Cutomu Jamaguči umro je od raka želuca, što ne iznenađuje, ako uzmemo u obzir da je Jamaguči trenutno jedina zvanično priznata osoba koja je preživela obe eksplozije atomskih bombi u Hirošimi i Nagasakiju.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Zapravo je bilo više od 1.000 osoba koje su, takođe, preživele oba napada atomskim bombama, ali to japanska vlada, za razliku od Jamagučija, nikada do sada nije zvanično objavila. Ono što najviše iznenađuje, imajući u vidu Jamagučijev život, jeste što je izbegao bolest toliko dugo - sve do svoje 93. godine. Umro je 4. januara 2010. godine.

Povezane vesti

U svojoj 29. godini, Jamaguči se vraćao kući sa tromesečnog poslovnog putovanja u Hirošimu 6. avgusta 1945. godine. U to vreme, bio je inženjer u kompaniji "Micubiši" - konkretnije, radio je kao dizajner tankera za naftu. Na putu ka železničkoj stanici, odakle je obično išao kući u Nagasaki, primetio je da je zaboravio svoje putne isprave i krenuo je nazad po njih, dok su njegove kolege Akira Ivanaga i Kunijoši Sato nastavili bez njega.

Pokupio je svoju propusnicu i krenuo nazad ka stanici, kada je u 8.15 ujutru video bombardera koji nadleće grad i "dva mala padobrana", a potom nalet blještavog i zaslepljujućeg svetla, zvuka, vetra i toplote koji ga je oborio na pod. Jamaguči je imao tu nesreću da bude oko 3 kilometra udaljenosti od nuklearne eksplozije. Momentalni efekti bili su pucanje bubnih opni, privremeno slepilo i opekotine preko veće površine gornjeg dela tela.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka