Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriven redak leptir s karakteristikama oba pola

Neobičan leptir koji je pola mužjak, a pola ženka, nedavno je zapao za oko jednom volonteru na izložbi leptira Univerziteta Dreksel u Pensilvaniji. Kako je utvrđena ova njegova specifičnost?

  Izvor: Foto: Twitter/SmithsonianMag

Kris Džonson, penzionisani hemičar iz Svartmora volontirao je na izložbi kada je naišao na neobičan prizor. Primetio je da su dva desna krila kod ovog insekta tipična za ženke - izgledaju veće i imaju braon boju sa žutim i belim tufnama. Međutim, dva leva krila su manja i tamnija sa zelenom, plavom i ljubičastom nijansom, što je šablon karakterističan za mužjake.

Saznajte i: Ko pije krokodilske suze?

"Mislio sam da se neko šali. Previše je savršeno. Međutim, onda sam se naježio", rekao je Džonson.

Džonson je uočio stvorenje dok je praznio komoru za lutke na izložbi, gde su se insekti izglegali iz svojih čaura. "Polako se otvorila i krila su bila toliko različita, da mi je odmah bilo jasno šta je u pitanju", dodao je Džonson.

Džonson i njegov nadređeni, koordinator izložbe Dejvid Šlos, izolovali su leptira i pozvali menadžera entomološke kolekcije Džejsona Vintrauba.

Stručnjak za leptire je kasnije potvrdio da je izvanredan insekt Lexias pardalis sa retkim stanjem pod nazivom ginandromorfizam, što znači da spolja ima i muške i ženske karakteristike. Stanje se razlikuje od hermafroditizma, gde organizam ima i muške i ženske reproduktivne organe, ali ima spoljne karakteristike jednog pola.

Pogledajte i: Neobične životinje za koje niste znali da postoje

Ginandromorfizam se obično primećuje kod ptica i leptira, čija dva pola mogu da imaju veoma različite boje. Zbog toga što se ginandromorfizam može prevideti kod vrsta čija dva pola veoma liče jedan na drugi, naučnici ne znaju koliko je retko ovo stanje.

Leptir kojeg je Džonson otkrio spada u vrstu koja pripada porodici Nymphalidae i živi u tropskim prašumama Jugoistočne Azije. Doplovio je u oktobru 2014. godine u grupi čaura sa farme leptira na ostrvu Penang u Maleziji.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka