Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako se pare morski đavoli?

Ako ste mislili da ne postoji ništa strašnije od samog izgleda ribe udičarke, pogledajte njeno ponašanje tokom parenja i saznajte nešto o čudnoj sklonosti ka seksualnom parazitizmu.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Sve udičarke spadaju u red riba pod nazivom Lophiiformes, ali najneobičnije spadaju u podgrupu Ceratioidei, među kojima je 160 priznatih vrsta. Ove ribe se mogu naći u svetskim okeanima na dubinama od preko 300 metara.

Pogledajte i: Prvi snimak zastrašujućeg crnog morskog đavola

Za razliku od drugih udičarki, ceratoidne udičarke prikazuju esktremni seksualni dimorfizam, tj. ženke su daleko veće od mužjaka. I mužjaci i ženke prolaze kroz metamorfozu tokom razvoja u odrasle jedinke.

Saznajte i: Neobične životinje za koje niste znali da postoje

Ženke dobijaju velike zube i mamac po kojem su ribe poznate, dok mužjaci često dobijaju velike, odlično razvijene oči i ogromne nozdrve. Oni. takođe. gube normalne zube i umesto njih im rastu zubi nalik na klješta na prednjim vrhovima vilica, koji su apsolutno neophodni za parenje.

Pogledajte i: Raža poput kućnog ljubimca

Mužjaci provode ceo život tražeći ženke. Jednom kada je pronađe, mužjak koristi svoje zubiće da se prikači na nju, obično u predelu stomaka. Potom se tkiva mužjaka i ženke spajaju i dolazi čak do spajanja krvotoka, mada je još uvek nepoznato kako se to dešava.

Pročitajte i: Najopasnija meduza na svetu

Nakon spajanja, mužjak postaje trajno zavisan od ženkine krvi koja transportuje potrebne hranljive materije, dok ženka domaćin postaje neka vrsta samoplodnog hermafrodita. Jednom kada se prikači, mužjak takođe značajno raste, čime postaje mnogo veći od bilo kojeg slobodnog mužjaka udičarke. Oni su živi i imaju sposobnost reprodukcije dokle god im je partner živ.

Saznajte i: Ribe iz kojih izbija plava svetlost?

Za razliku od mnogih drugih životinja, ženke ne mogu da biraju partnere. Kod nekih udičarki, poput Cryptopsaras, žene mogu postati domaćice za mnoge mužjake - ponekad čak i do osam parazitskih mužjaka.

Pogledajte i: Vađenje otrova iz najotrovnije ribe na svetu

Kada je ženka spremna za parenje, proces oplodnje se dešava spolja, kada mužjaci oslobađaju semenu tečnost u isto vreme kada su jaja puštena u vodu. Sinhronizacija je najverovatnije uspostavljena hormonskom komunikacijom.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka