Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pronađeno mesto gde je Isus Hrist osuđen?

Iskopavanja na lokalitetu za koji se veruje da je ruševina dela Irodove palate možda su dovela do značajnog otkrića - najpoznatije "sudnice" u istoriji!

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Arheolozi tvrde da su otkrili ostatke palate kralja Iroda u Jerusalimu, a sa njom i mesto gde je održano suđenje Isusu Hristu.

Saznajte i: Badnjak - Značaj i običaji kod pravoslavnih Srba

Iskopavanje na lokalitetu stare napuštene zgrade blizu Davidove kule je započeto pre 15 godina, kao deo planiranog proširenja muzeja. Kako su arheolozi kopali ispod stare napuštene zgrade pored muzeja, otkrili su ostatke palate. Da li je reč o otkriću ostataka palate gde se odigralo suđenje opisano u Novom zavetu?

Saznajte i: Drevni papirus Isusovog braka je autentičan

Naučnici su skoro sigurni da se suđenje odigralo u Irodovoj palati, za koju se mislilo da se nalazi na zapadnoj strani grada, gde se nalaze muzej i zatvor iz, kasnije, osmanlijske ere. Ostaci "sudnice" su otkriveni ispod zatvora koji je korišćen kada su grad kontrolisale Osmanlije i Britanci. Arheolozi su znali da se tamo nalazi zatvor - ali ne i šta leži ispod njega. Suđenje je opisano kao događaj koji se desio "nedaleko od kapije na kaldrmi" i ti detalji se poklapaju sa prethodnim otkrićima arheologa nedaleko od zatvora.

Pogledajte i: Stopama Apostola

"Naravno, ne postoji nikakav zapis da se to desilo tačno ovde, ali se svi - arheološki, istorijski i jevanđelski - dokazi poklapaju", rekao je profesor arheologije Šimon Gibson s Univerziteta u Šarlotu.

Zbog toga što je put kojim hrišćanski hodočasnici dolaze u Jerusalim ustanovljen tako davno, otkriće neće dovesti do momentalne promene trase. Međutim, Muzej Davidove kule je već počeo sa izradom nacrta obilaska lokaliteta i nada se da će postati standardna atrakcija za hrišćane u budućnosti.

Pročitajte i: Isus Hrist je možda bio oženjen, sugerišu nova otkrića

Iskopavanje na lokalitetu je započeto pre 15 godina, kao deo planiranog proširenja muzeja. Kako su arheolozi kopali ispod stare napuštene zgrade pored muzeja, otkrili su ostatke palate.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka