Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zemlja

Kada su i zašto ljudi počeli da puše duvan?

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Gotovo svi znaju da smo duvan dobili iz Amerike, ali je manje poznato zbog čega su ga prvi pušači koristii.

Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Iako je podatak o tome ko je bio prvi pušač zauvek izgubljen, Džordan Gudman u svojoj knjizi "Duvan u istoriji", ističe teoriju da se to dogodilo pre više hiljada godina u delu sveta koji danas pripada teritorijama Meksika i Brazila.

Pogledajte i: Kako jedna baka čuva ugroženi jezik američkih Indijanaca? (VIDEO)

Narodi koji su na ovom prostoru živeli su uzgajali u medicinske i ceremonijalne svrhe, a najverovatnije su ga mešali s drugim biljkama kako bi dejstvo bilo halucinogeno. Međutim, Gudman napominje da dokazi koji potkrepljuju njegove tvrdnje ukazuju na to da prvi pušači nisu uživali u duvanu svakodnevno.

Kada se, hiljadama godina kasnije, Kristofer Kolumbo iskrcao u Americi, vrlo brzo je spoznao moć duvana jer mu ga je lokalno stanovništvo ponudilo na dar. On je duvan odneo u Španiju, a već 35 godina kasnije je prepoznata njegova adiktivna moć. Dominikanski sveštenik i istoričar Bartolome de la Kasas zapisao je da je savetovao svojim sugrađanima da prestanu s uživanjem u duvanu, a oni mu odgovarali da to nije u njihovoj moći - zavisnost ih je nadjačala.

Saznajte i: Kako najlakše odbaciti cigarete

Evropljani su u drugoj polovini XVI veka duvan koristili iz istih razloga kao i američki starosedeoci - u medicinske svrhe, a pre svega protiv bolova. Štaviše, pesnik elizabetanskog perioda Entoni Šut je u pamfletu "Duvan" 1592. godine izrazio stav da je ova biljka toliko zdrava da je lekari kriju kako bi im posao bolje išao.

Embedded Comments: File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Chute_tobacco.JPG
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Prvi poznat prikaz čoveka tokom pušenja (iz spisa Entonija Šuta) Foto: Wikimedia Commons

Najnovije

Priroda

Nauka