Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vojvođansko selo Taraš proglašeno za Evropsko selo roda 2015.

Fondacija evropske prirodne baštine "Euronatur" objavila je, u zvaničnom obraćanju gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću, kao i meštanima Taraša, da je ovo mesto kod Zrenjanina proglašeno za Evropsko selo roda 2015.

  Izvor: Foto: Profimedia

"Vaše selo bilo je posvećeno na primeran način i sa puno entuzijazma promovisanju roda u životu lokalne zajednice i zaštiti dragocenih predela u okolini. Cilj ovog priznanja je da se na međunarodnom nivou promovišu mesta izvanredne prirodne i kulturne baštine, kao i da naglasi angažman kao što je vaš kao dobar primer. Istovremeno želimo da motivišemo pozitivne primere zaštite ove vrste i njenih staništa", navodi se u pismu, gde se naglašava i da će samo priznanje biti dodeljeno na ceremoniji u samom Tarašu.

Saznajte i: Kada su ptice izgubile zube?

Kako prenosi RTV, kriterijum za ovo priznanje Taraš je lako zadovoljio, jer je to selo sa daleko najviše parova bele rode u Srbiji, i u 2014. godini je imalo 40 gnezda roda, a u susednom vikend-naselju Babatovo još 7. Razlog ovako brojnoj koloniji, kako kaže ornitolog Marko Tucakov iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, su odlični uslovi za ishranu na slatinskim i stepskim livadama u okolnom Specijalnom rezervatu prirode "Okanj bara", ali i u brojnim forlandima i mrtvajama Tise u novoproglašenom rezervatu "Mrtvaje donjeg Potisja".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka