Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ima li života ispod Zemljine kore?

U časopisu "Nature" objavljeni su rezultati nedavno sprovedenog istraživanja, koji su pokazali da ispod Zemljine kore ima više vode nego na njenoj površini, što znači da unutar naše planete možda ima i nekih oblika života.

  Izvor: Foto: Profimedia

Istraživači sa Univerziteta u Torontu obradili su podatke iz 19 rudnika u Kanadi, Južnoj Africi i Skandinaviji, na osnovu kojih su otkrili oko 6,5 kubnih kilometara vode.

Saznajte i: Zašto još uvek nismo našli vanzemaljce?

U reakciji sa preko milijardu godina starim prekambrijskim stenama voda je proizvodila vodonik, koji je možda mogao da bude izvor hrane za potencijalne oblike života.

Naučnici procenjuju da na Zemlji vodonika ima duplo više nego što se ranije mislilo i da njegova proizvodnja ukazuje na postojanje "složenih mikrobskih zajednica", koje bi mogle postojati neposredno ispod Zemljine kore.

Pročitajte i: Da li je vaša religija spremna za susret sa vanzemaljcima?

Drevna voda veoma je slična onoj koja se može pronaći u blizini izvora u dubinama okeana. Naša komšijska planeta Mars, takođe je imala milijardama godina stare stene sa potencijalom da proizvode vodonik, zbog čega ovo otkriće može dovesti do novih teorija o postojanju života na Crvenoj planeti.

Pogledajte i: Polovina Zemljine vode je starije od Sunca

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka